Na sučeljavanju Radija SZ pale i teške riječi među kandidatima za župana

Varaždinske vijesti | 16.5.2017. u 13:41h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Gospodarstvo i turizam, obrazovanje, znanost i mladi, zdravstvena i socijalna skrb te umirovljenici tek su neke od tema o kojima su na današnjem sučeljavanju održanom na Radiju Sjeverozapad govorili kandidati za župana Radimir Čačić, Alen Runac i Predrag Štromar, dok se Snježana Sučić nije odazvala sučeljavanju.

Emisiju su, očekivano, obilježila verbalna prepucavanja Čačića i Štromara. “Zakvačili” su se već na temi gospodarstva gdje je Čačić naveo da je bio uspješan poduzetnik koji je osnovao Coning, tvrtku koja je zapošljavala nekoliko stotina ljudi, na što mu je Štromar dobacio da gospodarstvo Varaždinske županije ne treba poduzetnike čije su tvrtke propale.

- Ljudi su ostali bez posla, a tvrtke propale ili završile u stečaju poput Coning Alfe, Bete, Game… - “spustio” je Štromar Čačiću.

Čačić je na temi gospodarstvo napomenuo da je dogradio 34 škole i sportske dvorane, dok je Štromar obećavao šest, a nije napravio nijednu.

- Usto, postavio sam koncept Sveučilišta Sjever, a Štromar je izgubio sjedište te je ono danas umjesto u Varaždinu, u Koprivnici - primijetio je Čačić.

Štromar je na to odvratio kako nisu 34 dograđene škole već 32.

- Bilo je dogovoreno da će Vlada sufinancirati sa 60 posto pa smo spali na 55 posto. Kada je Čačić bio potpredsjednik Vlade, nije to riješio, no kada je otišao, mi smo s tadašnjim ministrom Željkom Jovanovićem dogovorili 16 milijuna kuna. Štoviše, Čačić kao saborski zastupnik nije glasao za državni proračun u kojem su bila osigurana ta sredstva - podsjetio je Štromar.

Runac je pak naveo da Županija ne može napraviti pomak ako nema podršku države.

- Ja to imam. Imamo podršku i ministara i premijera i želimo da Varaždin bude sveučilišni grad - napomenuo je Runac.

Sva trojica kandidata za župana slušateljima su se na kraju obratili s kratkom porukom.

- Štromar u svom mandatu nije napravio ništa pred čime se može slikati. Ja sam svojedobno proglašen za najuspješnijeg menadžera u bivšoj Jugoslaviji, onda na sjeveru Hrvatske, a tvrtku sam potom prodao i s njome već godinama nemam ništa. Sve što sam naučio u Vladi i privredi, primijenit ću u Varaždinskoj županiji - rekao je Čačić, dok je Runac poručio da u kampanju i bitku ide iskreno, čista obraza, i bez ikakvih afera i dugova iza sebe.

- Narod je davno dobio priliku da bira između iskrenog i poštenog te barabe. Pogrešno su izabrali, a sada ih pozivam da dobro razmisle - napomenuo je Runac.

Štromar je napomenuo da su dosadašnji rezultati njega i koalicijskih partnera razvijeno gospodarstvo, povećanje BDP-a, besplatni udžbenici i niska nezaposlenost.

- Ulaganje u zdravstvo od 320 milijuna kuna i školstvo, to su naši ciljevi. Sjever Hrvatske zaslužuje bolje nego što ima sada kada je na vlasti HDZ. Naša koalicija i ja smo garancija za daljnji napredak, za veće plaće i nova radna mjesta - poručio je Štromar.

Označeno u