Otvorenje izložbe Zefreya Throwella u Galerijskom centru

| 6.2.2016. u 15:23h | Objavljeno u Društvo

U četvrtak, 11. veljače, s početkom u 19 sati,u Galerijskom centru Varaždin otvara se izložba njujorškog umjetnika Zefreya Throwella. Na izložbi pod nazivom „Industrial grade diamonds“ autor se predstavlja sa video i performans-projektima i kratkometražnim filmom „Time stau“ prikazanim 2014. godine na filmskom festivalu u Cannesu.

Zefrey Throwell rođen je i odrastao na Aljasci, a već duže vrijeme umjetnički djeluje u New Yorku. Umjetnički se izražava kroz medij filma, performansa, fotografije i slikarstva. Throwell-ov pristup zapravo je stalno istraživanje koje često započinje u formi kratkog filma ili performansa u kojima propituje socijalne teme kao što su ekonomska nejednakost, zloupotreba droga, korištenje javnog prostora…

Često u svojim performansima koristi veliki broj sudionika kao što je to bilo u najvećoj i najglasnijoj simfoniji u povijesti u kojoj je nastupilo više od 1000 vozača automobila sa automobilskim trubama pod nazivom „Entropy Symphony III“. U Muzeju moderne umjetnosti MOMA u New Yorku, u sklopu večeri posvećene njegovom radu, prikazano je devet njegovih video radova. O njegovu radu pisali su The New York Times, CNN, NPR, NBC, Artforum, Art in America, Artinfo i Modern Painters.

Throwellovi radovi nalaze se u zbirkama The Museum of Modern Art, NY collection i ostalim zbirkama u cijelom svijetu. Trenutno režira tri filma i organizira najduži zbor koji uključuje 7.000 opernih pjevača, a koji se preko Alpa proteže od Italije do Njemačke .