Mladi SDP-ovci iz Varaždinske županije na 12. izdanju Ljetne škole socijaldemokracije Foto: SDP Lepoglava

Mladi SDP-ovci iz Varaždinske županije na 12. izdanju Ljetne škole socijaldemokracije

Varaždinske vijesti | 4.9.2018. u 16:43h | Objavljeno u Aktualno

"Ljetna škola socijaldemokracije" tradicionalna je interaktivna edukacija namijenjena članicama i članovima SDP-a u dobi od 18 do 30 godina koja je svoje 12. izdanje doživjela proteklog vikenda u Lovranu, a na kojem su sudjelovali i mladi forumaši iz Varaždinske županije, dok je dio edukacije održao i predsjednik Gradske organizacije SDP-a Lepoglava Hrvoje Kovač.

mladi_sdp_ljetna_skola_socijaldemokracije_5.jpg

30-ak aktivnih Forumaša iz cijele Hrvatske putem predavanja, radionica i drugih interaktivnih aktivnosti tijekom trajanja cijele škole usvajali su i usavršavali temeljne političke i politološke pojmove, razvijali znanja i vještine te se kapacitirali za daljnji angažman kako u radu Foruma tako i u drugim stranačkim aktivnostima.

mladi_sdp_ljetna_skola_socijaldemokracije_2.jpg

- Osim edukativnog momenta, škola služi i kao platforma za godišnje okupljanje mladih članova SDP-a koji tom prilikom imaju mogućnost razmjenjivati znanja i iskustva kroz drugarsko druženje. Inače, do sada je u ovom edukativnom projektu SDP-a u proteklih 12 godina sudjelovalo i stručno se usavršavalo preko tisuću mladih ljevičara - priopćeno je iz Gradske organizacije SDP-a Lepoglava.

Polaznicima ovogodišnje edukacije uvodno se obratio i predsjednik SDP-a Davor Bernardić kazavši pritom mlađim kolegama kako ovakve organizacije potiču mlade da nastave raditi za opće dobro te kako je važno u politici biti zbog drugih, a ne zbog sebe, nakon čega je odgovarao na brojne upite koje su imali sudionici.

mladi_sdp_ljetna_skola_socijaldemokracije_1.jpg

Po završetku razgovora s predsjednikom SDP-a, predavanja su održali ugledni stručnjaci pa je tako dr.sc. Tonči Kursar polaznicima govorio o „Lijevoj političkoj misli“, a dr.sc. Velibor Mačkić o „Cirkularnoj ekonomiji i pravednoj raspodjeli“. "Obrazovna reforma - teorija i praksa“ bila je tema predavanja dr.sc. Nikole Bakete, a dugogodišnji novinar Tihomir Ponoš govorio je o „Medijima kao važnom društvenom faktoru“. Svoj su obol u edukativnom dijelu dali i predsjednica Foruma mladih SDP-a Hrvatske Biljana Gaća te njezine suradnice Lara Kvesić i Eva Amalija Orešković koje su radile s naprednom grupom polaznika.

mladi_sdp_ljetna_skola_socijaldemokracije_3.jpg

Osim predavanja, sudionici Ljetne škole socijaldemokracije kroz dva su dana radili simulaciju pripreme političkog programa, izborne kampanje i tiskovne konferencije, a mentori su im bili bivša saborska zastupnica SDP-a koja trenutno radi u zagrebačkom Uredu Tonina Picule, zastupnika u Europskom parlamentu Marija Lugarić i predsjednik Gradske organizacije SDP-a Lepoglava te zamjenik gradonačelnika grad Lepoglave Hrvoje Kovač.

- Usprkos svim tim previranjima posljednjih mjeseci ipak ima nade za našu stranku kad gledate tu mladu ekipu kako aktivno sluša, predano radi na sebi, širi pozitivu i pronalazi motiv za nove izazove. Ljetna škola socijaldemokracije i ove je godine okupila savjest SDP-a, mlade Forumaše koji su kroz četiri dana razvijali kako svoje kapacitete tako i nove ideje za nastavak borbe za dobro društvo. Zapravo, sad kad razmislim, ova u šali nazvana „Lovranska skupina“ ispada jedina platforma SDP-a u kojoj se razgovara o idejama, a ne o tome tko s kim na kavu, tko koga u se, na se, poda se... Dobre teme, odlični predavači, nabrijana 'starija' ekipa i kvalitetno provođenje slobodnog vremena s drugovima. Vjerujem da sam ovog vikenda upoznao budućeg predsjednika ili predsjednicu stranke, premijera ili premijerku te nekoliko ministara i ministrica u nekoj budućoj Vladi RH. To je to! – zaključio je Kovač.

mladi_sdp_ljetna_skola_socijaldemokracije_4.jpg

Uz Kovača, iz Varaždinske županije na ovogodišnjoj edukaciji u Lovranu sudjelovali su i predsjednik Foruma mladih SDP-a Varaždin Lovro Lukavečki koji je sudjelovao u radu napredne grupe polaznika te članica Županijskog odbora Valentina Herceg i članica Foruma mladih SDP-a Petrijanec Ivana Pongračić.

- Po povratku, naši su forumaši bogatiji za brojne nove spoznaje, znanja i iskustva koja će prenijeti na ostale forumaše kako bi Forum kao cjelina mogao što kvalitetnije raditi za dobrobit svakog sugrađana i sugrađanke pojedinačno ali i društva općenito. Ljetna škola privukla je i mlade ljevičare iz Bosne i Hercegovine te Srbije što je pomoglo dodatnu razmjenu ideja, znanja i iskustava među mladima iz regije, a diplome i zahvalnice na kraju ovogodišnje škole podijelio im je potpredsjednik SDP-a i Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina - stoji u priopćenju lepoglavskog SDP-a.

mladi_sdp_ljetna_skola_socijaldemokracije_6.jpg

mladi_sdp_ljetna_skola_socijaldemokracije_7.jpg