Mladi HNS-a proveli anketu: Većina ispitanih namjerava ostati živjeti u Varaždinskoj županiji Foto: HNS Varaždinske županije

Mladi HNS-a proveli anketu: Većina ispitanih namjerava ostati živjeti u Varaždinskoj županiji

Varaždinske vijesti | 19.11.2018. u 12:05h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Mladi HNS-a Varaždinske županije Ivan Majcen održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio rezultate anonimne ankete. Anketu su provodili Mladi HNS-a u razdoblju od 19. listopada do 25. listopada ove godine.

U anketi su sudjelovale ukupno 342 osobe. Najveća dobna zastupljenost je od 20 do 25 godina i to preko 42%.

- Cilj ankete bio je da saznamo što konkretno mlade zabrinjava u vezi njihovog života u našoj županiji, te koji su uzroci njihovih problema. Na koji način su mladi spremni sudjelovati u rješavanju tih problema i vide li svoju budućnost u Varaždinskoj županiji ili negdje u inozemstvu - objasnio je Majcen.

- Pozitivno je da u našoj županiji mladi još uvijek vide potencijal da nastave živjeti ovdje, to želi 62% ispitanika dok 25,7% žele ili namjeravaju živjeti u inozemstvu - kaže Majcen te navodi kako su se anketirani izjasnili kako ih najviše muči nezaposlenost, a zatim premala novčana primanja.

- I još jedan vrlo bitni problem je rješavanje stambenog pitanja. 78,9% još uvijek živi s roditeljima, samo 7,9% stanuje u vlastitoj kući dok 13,2% stanuje u iznajmljenom stanu. HNS je ponudio konkretno rješenje za problem stambenog pitanja. Zahvaljujući potpredsjedniku Vlade RH i ministru graditeljstva i prostornog uređenja g. Predragu Štromaru. Mjera subvencioniranih stambenih kredita ove godine imala je izuzetan uspjeh s pristiglih 26 posto više zahtjeva nego lani - 3033 mladih obitelji dalo je zahtjev za subvenciju kredita, odobreno je 2873 zahtjeva, a 141 zahtjev dan je na dopunu. U Varaždinskoj županiji u 2018. godini podneseno je čak 27% više zahtjeva za subvenciju kredita u odnosu na 2017 - rekao je Majcen.

- Ako zbrojimo sve one koji su prošle godine dobili subvenciju i kojima je kredit odobren ove godine, to je više od 5200 mladih obitelji. Više od 5200 mladih obitelji koje će ostati raditi u Hrvatskoj, koje će u Hrvatskoj riješiti svoje stambeno pitanje, 5200 mladih obitelji koje će u Hrvatskoj imati svoj dom. Oni će u Hrvatskoj doprinositi gospodarskom razvoju. Ovo je konkretna mjera kako da naši mladi ostanu u Hrvatskoj, ovo je konkretna demografska mjera - napomenuo je Majcen te dodao da treba spomenuti i da Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja provodi još jednu mjeru stambenog zbrinjavanja, a to je poticana stanogradnja.

- Do sad je izgrađeno 8000 takvih stanova, a u pripremi je gradnja još tisuću. Do kraja mandata tako će se uz pomoć POS-a i subvencioniranih kredita osigurati stambeno pitanje za preko 20 tisuća mladih obitelji. I za kraj bih želio naglasiti kako je među prioritetima HNS-a u ovoj Vladi i provedba cjelovite reforme obrazovanja. Dvadeset godina samo se pričalo o tome, govorilo se kako treba obrazovanje prilagoditi potrebama tržišta. I sad se to napokon događa, a za provedbu reforme Hrvatska je dobila i pohvale iz Europske komisije. Moram reći da smo zadovoljni jer ova Vlada među svoje prioritete stavlja upravo mlade, kroz obrazovanje, stambeno zbrinjavanje, ali i stipendiranje te poboljšanje studentskih prava kroz osiguravanje većih primanja – istaknuo je Majcen.