Mladi HNS-a na trećem modulu Regionalne liberalne političke akademije Foto: HNS Varaždinske županije

Mladi HNS-a na trećem modulu Regionalne liberalne političke akademije

Varaždinske vijesti | 25.10.2018. u 12:05h | Objavljeno u Aktualno

U Bruxellesu je od 12. do 18. listopada održan treći, ujedno i posljednji modul Regionalne liberalne političke akademije (RLPA) za mlade liberale u organizaciji Fondacije Boris Divković iz BiH i Center Party International Foundation iz Švedske.

Mladi iz šest država regije – Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova, jačali su svoje kapacitete kroz unapređenje znanja i vještina (koja se odnose na političku strukturu i sustave Europske unije, institucionalnu strukturu Europskog parlamenta, povijest i utjecaj liberalnih stranaka unutar strukture Europske unije, znanja vezana uz zahtjeve za ulazak u EU...) te su povećanim dijalogom nastojali ojačati regionalnu mrežu među mladim liberalima zapadnog Balkana.

Predstavnici HNS-a, Ana Kutnjak, predsjednica Mladih HNS-a Cestica i Dragan Babić, predsjednik Mladih HNS-a Tenja, tom su prilikom iskazali zahvalnost što su bili dio ove Akademije čiji je cilj osnaživanje mladih ljudi, pružanje znanja i vještina istima te pomoć u daljnjem političkom angažmanu u strankama iz kojih dolaze.

- Veoma sam zahvalna na pruženoj prilici da budem dio treće generacije Regionalne liberalne političke akademije. U današnje vrijeme bitno je usvajati nova znanja te sudjelovati u procesu razmjene iskustva kako unutar stranke tako i s ostalim liberalnim strankama regije. Upravo to je način na koji mlade osobe mogu biti aktivni sudionici društva, aktivno kreirati politike za mlade, ali i politike usmjerene na društvo u cjelini.  Upoznavanje i razmjena ideja s  mladim i perspektivnim liberalima, uvelike utječe na suradnju sa strankama unutar Hrvatske, ali i s ostalim liberalnim strankama država učesnica. Mi moramo težiti tome da budemo generacija koja će osigurati „bolje sutra“ za nadolazeće generacije, a RLPA nam je omogućila uvjete uz koje jednoga dana možemo postati politički aktivne osobe, odnosno osobe koje će se boriti za uvjerenja koja zastupamo – izjavila je Ana Kutnjak.

Regionalna liberalna politička akademija projekt je koji Fondacija Boris Divković iz BIH organizira u suradnji s Center Party International Foundation (CIS) iz Švedske s ciljem osnaživanja mladih liberala zapadnog Balkana. Sukladno tome, predviđena su tri modula Akademije pri čemu je fokus prvog bio na ideologiji, problemima društva koji su prisutni u zemljama sudionika te načinima na koji je te probleme potrebno riješiti. Drugi modul bio je usmjeren na praktično znanje o politici, dok je treći modul, obuhvaćao posjet Bruxellesu i upoznavanje s institucijama i tijelima Europske unije.

mladi_hns-a_bruxelles_1.jpeg

mladi_hns-a_bruxelles_2.jpeg

mladi_hns-a_bruxelles_3.jpeg

mladi_hns-a_bruxelles_4.jpg