Međimurski demokršćani: Zabraniti javno isticanje poklika "Smrt fašizmu"

vv | 24.4.2018. u 10:33h | Objavljeno u Aktualno

Međimurska podružnica Hrvatskih demokršćana poziva političke stranke da podrže inicijativu za zabranu javnog isticanja poklika "Smrt fašizmu".

- Ovaj slogan jugoslavenske partizanske vojske koja je, unatoč nekim dobrim idejama, počinila mnogo zločina protiv čovječanstva, osobito protiv hrvatskih domoljuba, danas u javnosti ističu i neke političke organizacije. Hrvatski demokršćani zahtijevaju da se zajedno s oprostom partizanskim zločinima, iz suvremene hrvatske politike i društvenog života izbriše i ukloni ovaj slogan, koji je u nedavnoj prošlosti i djecu prisiljavao na sablazan javnog zazivanja nečije smrti i nastojao sve, pa i najmlađe generacije zadojiti nasiljem kao isključivom metodom za ostvarenje političkih ciljeva, ukazuje Franjo Cimerman st., glavni tajnik Međimurskih demokršćana.

Zazivanje nečije smrti, kako naglašava, makar se radilo o neprijateljima ili zločincima, predstavlja necivilizacijski i sramotan poziv na zločin i odmazdu, na lišavanje tuđih života.

- Stoga je poklik "Smrt fašizmu" nehuman, sramotan i nije primjeren suvremenoj civilizaciji. Bilo bi prihvatljivo da se za neprijatelje sustava i zločince zaziva pravična osuda, da se za njih zaziva kazna ili zabrana njihova djelovanja, ali zazivati nečiju smrt sablažnjavajuće je za svakog miroljubivog čovjeka. Zbog toga tražimo od parlamentarnih političkih stranaka da prihvate i podrže našu inicijativu da se u hrvatskoj javnosti zabrani isticanje poklika "Smrt fašizmu". Hrvatski demokršćani, Podružnica za Međimurje, zahtijevaju da se Republici Hrvatskoj strogo kažnjava i iskorijeni svaki oblik nasilja pa i svaki oblik pozivanja na nasilje, poručuju Međimurski demokršćani.