Križanićevo čvrsto "ne" uzgoju GMO-a u Hrvatskoj

Varaždinske vijesti | 10.7.2017. u 09:35h | Objavljeno u Aktualno

Komentirajući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetski modificiranim organizmima, saborski zastupnik Josip Križanić, koji je ujedno i potpredsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, kategorički je rekao da Hrvatska treba ostati slobodna od GMO uzgoja. Ujedno je upozorio na uvoz GMO proizvoda iz inozemstva.

– Želim ovdje podsjetiti kako određenja hrvatskih jedinica regionalne (područne) samouprave, koje su se odlukama svojih tijela proglasile slobodnim od genetski modificiranih organizama, potvrđuju smjer Republike Hrvatske kao GMO free države – istaknuo je u raspravi te pojasnio da je predviđeno donošenje uredbe Vlade na prijedlog Ministarstva poljoprivrede kojom će se propisati ograničavanje ili zabrana uzgoja GMO-a na dijelu ili cijelom području zemlje.

Drži da je ostavljeno dovoljno prostora za određivanje razloga na koje se Republika Hrvatska može pozivati u svezi navedenog zahtjeva.

– Dakle, nedvojbeno smo protiv uzgoja GMO-a na cijelom području, a sukladno i stavu svih 21 županije u RH. Neovisno o tome donošenje ovog zakona izaziva s pravom ogromni interes javnosti, ali i određenih opravdanih sumnji u mogućnost sprječavanja utjecaja globalizacije, a posebice jedinstvenog europskog tržišta, na čuvanje državnog suvereniteta po pitanju unošenja GMO-a u RH u vidu sjemena te zabrane uzgoja istog – naglasio je u raspravi Križanić.

Istaknuo je da moramo biti energični i rezolutni jer bi i sama pomisao o mogućnosti nekakvog pokusnog polja makar i u kontroliranim uvjetima, mogla izazvati nesagledive posljedice, ako takvo GMO sjeme izmakne kontroli.

S druge strane naglasio je i kako je Hrvatska članica europskog jedinstvenog tržišta i nemoguće je da zabrani primjerice uvoz mesa od životinja koje su hranjene GMO stočnom hranom, pa stoga važnim drži jasno propisati označavanje takvih proizvoda, kako bi izbor bio na potrošaču, te jače kontrole.

– Stoga nije korektno, a niti ekonomski dopustivo zabraniti našim seljacima GMO hranu za životinje, koju nesmetano koriste njihovi kolege u Europskoj uniji i koja je puno jeftinija. Takvom zabranom naš bi stočar uz sve druge benefite koje koriste seljaci EU bio dodatno nekonkurentan na jedinstvenom europskom tržištu – kazao je Križanić, ali i odmah naglasio kako je izuzetno važno po uzoru na druge članice EU-a maksimalno poticati na sve moguće načine GMO free proizvodnju.

Kategoričan je bio i pri zahtjevu da treba jasno propisati obvezu označavanja i deklaraciju prehrambenih poljoprivrednih proizvoda, pa tako i GMO i GMO free, te strogu kontrolu provedbe.

– U tom slučaju izbor je na potrošaču. Na kraju još jedanput vrlo čvrsto „ne“ uzgoju GMO-a pa čak ni za pokuse i u najstrože kontroliranim laboratorijskim uvjetima – zaključio je Križanić uz najavu da će Klub HDZ-a podržati Zakon.

Označeno u