Josip Križanić Foto: VV arhiva

Križanić u Saboru pozvao ministra poljoprivrede da zaštiti građane od afričke svinjske kuge

Varaždinske vijesti | 18.5.2018. u 13:50h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik HDZ-a iz Varaždinske županije dr.sc. Josip Križanić u raspravi o prijedlogu Zakona o zabrani GMO-a, koji je predložio Mostov zastupnik Miro Bulj, još je jednom naglasio čvrsto "ne" uzgoju GMO-a pa čak ni za pokuse i u najstrože kontroliranim laboratorijskim uvjetima.

Dodao je da se GMO hrana za životinje treba dopustiti uz obvezu deklaracija i označavanja te najavio da Klub zastupnika HDZ-a neće podržati ovaj prijedlog Zakona o zabrani GMO-a jer je populistički, neprovediv i nerealan. Hrvatska bi morala zatvoriti granice, zabraniti kompletan uvoz hrane, a to je moguće jedino izlaskom iz Europske unije, naglasio je Križanić.

Uvodno je podsjetio da je donijet zakon o izmjenama i dopunama Zakona o genetski modificiranim organizmima koji generalno govori o sveobuhvatnom postupanju s GMO-om te da su se hrvatske jedinice regionalne (područne) samouprave odlukama svojih tijela proglasile slobodnim od genetski modificiranih organizama te time potvrdile smjer Republike Hrvatske kao GMO free države.

Križanić je podsjetio i da je donošenjem izmjena Zakona o GMO-u 2. veljače ove godine predviđeno donošenje uredbe Vlade Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva poljoprivrede kojom će se propisati ograničavanje ili zabrana uzgoja GMO-a na dijelu ili cijelom području Republike Hrvatske.

- Dakle, nedvojbeno smo protiv uzgoja GMO-a na cijelom području, a sukladno i stavu sve 21 županije. Neovisno o tome, tema GMO izaziva s pravom ogromni interes javnosti, ali i određenih opravdanih sumnji u mogućnost sprječavanja utjecaja globalizacije, a posebice jedinstvenog europskog tržišta na čuvanje državnog suvereniteta po pitanju unošenja GMO-a u RH u vidu sjemena te zabrane uzgoja istog - kazao je saborski zastupnik koji je naglasio strogi stav protiv unosa bilo kakvog i najmanjeg GMO sjemena makar i za pokuse i u najstrožim uvjetima uzgoja.

Križanić je istaknuo da je, s druge strane, kao članica jedinstvenog EU tržišta Hrvatska preuzela i prava i obveze pa je nemoguće zabraniti uvoz mesa od životinja hranjenih GMO hranom iz EU-a, gdje se ne radi o uvozu, već o unosu i kontrole nema.

- Stoga nije korektno, a niti ekonomski dopustivo zabraniti našim seljacima GMO hranu za životinje, koju nesmetano koriste njihovi kolege u EU-u i koja je puno jeftinija. Takvom zabranom naš bi stočar uz sve druge benefite koje koriste seljaci EU-a bio dodatno nekonkurentan na jedinstvenom europskom tržištu - dodao je Križanić naglasivši da je puno važnije po uzoru na druge članice EU-a maksimalno poticati na sve moguće načine GMO free proizvodnju te jasno propisati obvezu označavanja i deklaraciju prehrambenih poljoprivrednih proizvoda, pa tako i GMO i GMO free te njihovu strogu kontrolu, a u tom slučaju izbor je na potrošaču.

Križanić je apelirao prema ministru poljoprivrede da se hrvatski građani zaštite zdravstveno i gospodarski vezano uz afričku svinjsku kugu, pohvalivši aktivnosti koje su do sada poduzete.

- Veći je problem od GMO-a nadolazeća afrička svinjska kuga koja je na granicama RH i zbog kojeg je pritisak svinja iz Mađarske ogroman jer se uvoze žive svinje iz zaražene Mađarske po 7 kuna i ruše cijenu domaćima koje su pale na 8 kuna. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nije profunkcionirala i dopušta akcije primjerice vratine po 20 kuna. Svaki dan to slušamo na reklami. Zar je normalno da cijena vratine bude 20 kuna, a salate ili paprike 30 kuna? Zar za to treba prijava AZTN-u? Zar oni ne gledaju TV i ne vide da se takvo meso prodaje uz izvozne subvencije i ispod cijene proizvodnje te sumnjive zdravstvene ispravnosti i upitne kvalitete. Napominjem da se svinje uvoze iz Mađarske koja ima registriranu afričku svinjsku kugu, a susjedne zemlje, Češka i Poljska, dižu ograde na granici da se zaštite od ove opake bolesti jer ju prenose divlje svinje - poručio je Križanić.

- Zakon o GMO-u na snazi je već više od dvanaest godina te da je usklađen s odgovarajućim zakonodavstvom EU-a. Odredbe spomenutog važećeg zakona, kao i novi zakon o izmjenama i dopunama Zakona o GMO-u iz veljače ove godine osigurale su da je Hrvatska još uvijek zemlja oslobođena od prisutnosti GMO-a. Slijedom navedenog Klub HDZ-a neće podržati ovaj prijedlog Zakona o zabrani GMO-a, jer on ne samo da je populistički već i neprovediv i nerealan - zaključio je Križanić.