Križanić podnio amandman: Vrtićima i školama osigurati zdravstveno kvalitetniju hranu Foto: VV arhiva

Križanić podnio amandman: Vrtićima i školama osigurati zdravstveno kvalitetniju hranu

V.M./Varaždinske vijesti | 8.12.2016. u 14:52h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik HDZ-a Josip Križanić inicijator je amandmana HDZ-a na Zakon o javnoj nabavi koji bi javnim ustanovama, poput vrtića, škola, domova za starije i sl., trebao osigurati hranu veće zdravstvene kvalitete, a domaćim proizvođačima hrane i prehrambenih proizvoda lakši plasman svojih proizvoda.

Naime, namjera je spomenutim amandmanom, kojeg je inicirao Križanić, a predložio Klub zastupnika HDZ-a, da naručitelj, u javnoj nabavi gdje je predmet ponude nabava poljoprivrednih prehrambenih proizvoda i hrane, treba uzeti u obzir kriterije poput kvalitete prehrambenih proizvoda kao i standarde kvalitete za hranu utvrđene kroz nacionalne propise.

Jedan od važnijih kriterija, koji se navodi u amandmanu, je da je hrana održivo proizvedena i prerađena čime je stvorena hrana više vrijednosti u pogledu svježine ili manjeg opterećenja okoliša. Križanić je siguran da bi ovim amandmanom u naše vrtiće, škole, domove, studentske menze, stizala zdravstveno ispravna i kvalitetnija hrana čime bi svakako konkurentniji bili domaći proizvođači odnosno proizvođači iz okolice javnih ustanova koje objavljuju natječaj.

Križanić je u raspravi u Saboru istaknuo da je do sada jedini kriterij bio cijena.

Upravo je u ovim ustanovama, zbog eventualnog glavnog kriterija najniže cijene, mogućnost kontinuirane nabave hrane loše kvalitete, ali i upitne sigurnost, vrlo velika. Ravnatelji ustanova zbog pritiska cijene u dobroj vjeri kupuju najjeftiniju hranu računajući da je ona ekvivalent kvalitete i cijene, a u zdravstvenu ispravnost ne bi smjeli imati razloga niti posumnjati što nije uvijek tako – rekao je Križanić. Dodao je da su upravo posljednje afere ukazale na upitnost jeftine hrane u pogledu njene kvalitete i zdravstvene sigurnosti.

Također, Križanić se zalaže i za kriterij "kratkog lanca opskrbe" u javnoj nabavi. Riječ je o kratkom roku od proizvodnje hrane do dopreme ne dužem od 48 sati.

Zbog kratkoće vremena od proizvodnje do konzumacije gotovo bi se onemogućila kontaminacija i zdravstvena neispravnost hrane, a o lošijoj kvaliteti u ovom slučaju ne bi bilo niti govora – pojasnio je te dodao da bi u tom slučaju veliku priliku da plasiraju svoje kvalitetne proizvode imali upravo domaći proizvođači.

Ovakvim načinom bodovanja osigurali bi najviši mogući stupanj kvalitete i sigurnosti dobave hrane ustanovama i institucijama javnog sektora koji podliježu javnoj nabavi. Sigurno, a ništa manje važno je i to što bi primarnim proizvođačima osigurali siguran plasman roba u vlastitom okruženju – zaključio je saborski zastupnik u svom izlaganju u Hrvatskom saboru.

Da je ovaj amandman dobio pozornost Vlade govori i podatak da su ministrica gospodarstva Martina Dalić te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavili prihvaćanje tog amandmana koji bi na taj način postao službeni prijedlog Vlade u sklopu konačnog prijedloga Zakona o javnoj nabavi.