Križanić i Stričak: Štromar je dokazano najnesposobniji župan, radi sve samo da se ne gradi ništa!

V.M./Varaždinske vijesti | 23.3.2017. u 12:13h | Objavljeno u Aktualno

- Sve dosadašnje inicijative i projekte vezano na poboljšanje standarda Opće bolnice Varaždin, župan Predrag Štromar je redom odbijao. Samo iz njemu znanih razloga, gurao je model javno-privatnog partnerstva po varaždinskom modelu od kojeg je na kraju i sam odustao. Sram me kao čovjeka i saborskog zastupnika kad vidim kako izgleda varaždinska bolnica, koja bi trebala biti regionalna bolnica, u usporedbi sa susjednim županijskim bolnicama slabijeg ranga, kao što su to bolnice u Čakovcu i Koprivnici - rekao je na današnjoj konferenciji za novinare saborski zastupnik Josip Križanić.

Saborski zastupnici Josip Križanić i Anđelko Stričak komentirali su situaciju u zdravstvu Varaždinske županije vezano na najnovije informacije da se odustaje od dogradnje kirurgije po modelu javno-privatnog partnerstva.

- Isključivu odgovornost zašto varaždinska bolnica nije nadograđena kirurgijom, hitnim prijemom i dnevnom bolnicom snosi župan Štromar. Ako će o njemu ovisiti gradnja, nikad ju nećemo graditi. Amen! - bio je izričit Križanić.

Kronološki je naveo kako je išao tijek projekta dogradnje varaždinske bolnice. Istaknuo je kako mu nije jasno zašto Štromar nije  poštivao sporazuma iz 2009. godine između Ministarstva zdravstva, Varaždinske županije (tada je župan bio Zvonimir Sabati) i Opće bolnice Varaždin, a radilo se o sufinanciranju projekta dogradnje i adaptacije kirurgije OB Varaždin i izgradnje hitnog objedinjenog bolničkog prijema.

- Župan Štromar ovaj sporazum nije implementirao i bolnica se zbog njega nije dogradila. Famozan JPP za kojeg sad Štromar priznaje da se neće graditi, dogovoren je 2014. između Varaždinske županije, Opće bolnice Varaždin, CEI-a i Ministarstva zdravlja. Sklopljen je 15. prosinca 2014. u iznosu od 370 milijuna kuna. Na vlasti je bila SDP-ova Vlada i postojala je vertikala vlasti - naveo je Križanić te ponovnio kako je do svega došlo kada je na vlasti bila SDP-ova i HNS-ova koalicija.

U međuvremenu, u 2016. godini saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić i varaždinski župan s Ministarstvom zdravstva i ministrom Nakićem dogovaraju 90 milijuna kuna za spinalni centar u Varaždinskim Toplicama, zatim 20 milijuna kuna za hitni objedinjeni bolnički prijem varaždinske bolnice, 50 milijuna kuna za dnevnu bolnicu. Moglo se uz to dogovoriti i služba za produženo liječenje palijativne skrbi za Novi Marof 51 milijun kuna.

- Na tom sastanku sve je bilo dogovoreno i trebalo je napraviti projektnu dokumentaciju i već bi bili potpisani sporazumi i ugovori kao što su to napravile susjedne županije za svoje bolnice. Dakle, župan Štromar radi sve samo da ne gradimo ništa. Čim gore, tim bolje. Zašto danas nemamo gotove projekte, dozvole, potpisane ugovore? Sve to imaju desetak bolnica u susjednim županijama koje su slabijeg ranga. Zar smo mi jedini nesposobni to napraviti u prihvatljivom roku? Ili jednostavno župan opet ne želi da se ta kirurgija izgradi kao i proteklih deset godina - pita se Križanić

Anđelko Stričak je naglasio da su dosad sve HDZ-ove vlade imale volje i želje da se zdravstvo Varaždinske županije digne na višu razinu, da se izgrade potrebni objekti, nabave potrebni uređaje i poveća standard zdravstvene zaštite.

- No, kad nemate sugovornika, ne može si pomoći ni ministar. Župan je u ponedjeljak napokon priznao ono o čemu sam ja već  raspravljao na sjednici Županijske skupštine, a to je da je tijekom prošle godine po drugi puta pokrenuo JPP model izgradnje bolnice, a sad je od njega opet odustao i sam sebe demantirao. Kad smo kolega Križanić i ja lobirali da se koriste sredstva ministarstva, da se napravi projekt, suradnje od strane župana nije bilo. Dan danas nemate ništa od projekata a da bi počeli raditi trebate imati projekte, župan je opet na svoju ruku išao započinjati JPP - naveo je Stričak.

Pokazao je članke iz jednog tjednika u kojima unazad osam godina župan Štromar najavljuje izgradnju Opće bolnice Varaždin.

- Od toga što ja vidim na ovim fotografijama, danas nema ničega. "Dogradnja kirurgije 2010. samo što nije počela", "Palijativna skrb do 2016. će biti gotova", samo su neki od naslova. Jedini tko koči izgradnju bolnice, zdravstvenih objekata je dokazano najnesposobniji župan u Hrvatskoj - bio je kritičan Stričak.

Križanić i Stričak su komentirali i najnoviju najavu ulaganja u Opću bolnicu Varaždin, o čemu je župan Štromar izvjestio u ponedjeljak, a radi se o investicijama vrijednim preko 300 milijuna kuna što bi se trebalo povući iz EU fondova.

- Župan osam godina najavljuje takva ulaganja, a od toga još nema ništa. Sve ostale bolnice potpisale su ugovore prije mjesec dana, a naša županija ništa. Zato jer župan ne zna i jer je nesposoban. Ključno pitanje je i koliko su koštali svi ti papiri? Ako se već par puta projektiralo, a od svega odustajalo pa kretalo ispočetka - pitali su saborski zastupnici.

hdz_krizanic_stricak_2.jpg