Josip Križanić Foto: VV arhiva

Križanić: Domaćeg proizvođača i domaću prehrambenu proizvodnju treba zaštiti

Varaždinske vijesti | 21.6.2018. u 18:14h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskoj je početkom prosinca prošle godine, s odgodom primjene od posljednjeg dana ožujka 2018., stupio na snagu novi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom čiji je osnovni cilj stvoriti ravnotežu između malih dobavljača i prerađivača s jedne i velikih trgovačkih lanaca s druge strane, odnosno zaštiti domaće proizvođače prehrambenih proizvoda.

Naime, Hrvatska je ulaskom u EU postala jedno europsko tržište pa ne podliježe nikakvoj kontroli na granicama, a kako ističe saborski zastupnik HDZ-a iz Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić, tu činjenicu koriste i veliki trgovački lanci pa na svoje police stavljaju prehrambene proizvode često sumnjive kvalitete kojima pak, s druge strane, niskim cijenama privlače kupce.

- Tako se u neravnopravan položaj stavljaju domaći proizvođači prehrambenih proizvoda. Prodajom takve hrane ruše se cijene domaćim kvalitetnim proizvodima, uništava se domaća poljoprivreda, domaća prehrambena industrija i domaći trgovci dok se iz RH izvlači enormna dobit - kaže Križanić koji je na ovu problematiku ponovno, uime Kluba HDZ-a, upozorio u Hrvatskom saboru, ističući da je upravo spomenuti Zakon trebao zaštiti odnosno spriječiti nepoštenu trgovački praksu, a čiju je provedbu trebala osigurati Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Križanić je upozorio da je za provedbu Zakona, i u konačnici kažnjavanje onih koji provode nepoštenu trgovačku praksu, Agencija trebala napraviti izmjene i dopune svog Statuta.

- S obzirom da je Zakon objavljen u Narodnim novinama 29. studenog prošle godine te s osmim danom stupa na snagu s odgodom djelovanja do 31.3.2018. godine, zanima me zašto se tih nekoliko članaka Statuta nije utvrdilo odmah tako da bi Agencija bila u potpunosti spremna djelovati s prvim danom primjene Zakona. Zašto je prvi nacrt Statuta ovom saboru došao tek 29.3.2018. godine, a onda povučen i drugi nacrt poslan 23.4.2018. godine - zapitao je Križanić ističući da su napravljene sve potrebne predradnje odnosno da su Agenciji osigurana sredstva za zapošljavanje šest novih djelatnika. Pojasnio je da se radi o par članaka prilagodbe.

- Pitam se što su ti novouposleni djelatnici radili te zašto sve ovo vrijeme nisu poduzimali nikakve aktivnosti u skladu s dosadašnjim ovlastima - oštar je bio Križanić koji je uime Kluba HDZ-a govorio upravo o izmjenama i dopunama Statuta. Kazao je da je i sam nekoliko puta pozivao Agenciju da reagira na učestale i opetovane reklame na TV u vezano za enormne akcije svinjskog mesa vratine po 18 kuna.

- Svatko normalan zna da je to cijena daleko ispod svake proizvođačke cijene bilo gdje na svijetu, o troškovima prodaje da i ne govorim. Kasnije sam vam pokazivao sliku prerezane vratine, koju je kupac u Puli kupio u trgovačkom lancu, a iz koje se cijedio gnoj, pa sam smatrao da vam je to apel za akciju i jasan uzrok damping cijene. Pitao sam vas onda, pitam vas i sada: Koga vi štitite i za koga vi radite? Ako je uzrok Statut, zašto ga niste na vrijeme primijenili, ako znamo da je Zakon na snazi skoro tri mjeseca - ponovi je Križanić.

Unatoč kašnjenju Agencije pozdravio je predložene izmjene i dopune Statuta koje će, potvrdio je Križanić, Klub HDZ-a svakako podržati, ali i očekuje što bržu implementaciju i rezultate.

- Klub HDZ-a objeručke će prihvatiti ovaj Statut koji je trebao biti donesen prije tri mjeseca i očekujemo hitnu implementaciju istog. Očekujemo nadalje, kao što to očekuje i kompletna hrvatska javnost, da ova Agencija počne munjevito djelovati ne nužno drakonskim kaznama, ali sigurno preventivno, a sve u cilju da hrvatski građani dobivaju za svoj novac hranu koju i plaćaju - zaključio je Križanić i poručio da će se pratiti efekti novog Zakona koji su, nažalost, do sada minimalni ili nikakvi.