Klisović u Varaždinu: Izboriti se za europske standarde u Hrvatskoj Foto: SDP Varaždin

Klisović u Varaždinu: Izboriti se za europske standarde u Hrvatskoj

Varaždinske vijesti | 26.3.2019. u 17:05h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska Gradska organizacija SDP-a u ponedjeljak je organizirala javnu tribinu "Što Hrvatska treba tražiti od EU" na kojoj je govorio SDP-ov saborski zastupnik i kandidat na izborima za EU parlament Joško Klisović.

Nakon uvodnih riječi predsjednika GO SDP-a Miroslava Markovića i predsjednice ŽO i kandidatkinje na izborima za Europski parlament Barbare Antolić Vupore, Klisović je rekao da je poruka kampanje "Ušli smo u Europsku uniju, a sada želimo da Europska unija uđe u Hrvatsku".

– Kad to kažem, mislim na standarde Europske unije. Bilo da se radi o životnom standardu, standardu mirovinskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja ili obrazovanju. Ne vidim razloga zašto bi mirovina u Hrvatskoj bila manja nego u ostalim država Europske unije, zašto bi minimalna plaća bila manja. To nije pitanje snage ekonomije neke države, to je pitanje ljudskog digniteta. Zato ću se boriti, ako budem izabran, upravo za ravnopravnost hrvatskih građana s ostalim građanima Europske unije. Moja temeljna poruke je da se trebamo izboriti za europske standarde u našoj vlastitoj zemlji jer nažalost danas živimo bitno ispod tih standarda – kazao je Klisović te dodao da je glavni izazov kako ljude uvjeriti da su izbori važni.

– Po pravilima koja se u Bruxellesu definiraju, a gdje sudjeluju i naši europarlamentarci, ustvari se živi u našoj zemlji. 70 posto propisa koje donosi Europska unija primjenjuje se u Hrvatskoj, a samo 30 posto se donosi u našem Saboru. Većina pravila po kojim mi danas ovdje živimo ili naše gospodarstvo posluje, naš gospodarski sustav funkcionira, apsolutno sve što nas okružuje, de facto donosi se u Bruxellesu. U definiranju tih pravila sudjeluje naša Vlada kroz Europsko vijeće, ali sudjeluju i naši europarlamentarci kroz Europski parlament. I to je ono na čemu ja želim poraditi. Spomenuo sam minimalnu plaću i mirovine, ali strašno me smeta da su kamate u Hrvatskoj od strane europskih banaka bitno više nego u Njemačkoj, Austriji, Italiji. A upravo iz tih država dolaze banke koje nam tako visoke kamate daju. Kako neće mladi odlaziti u Njemačku ili Austriju kada su tamo kamate od istih banaka niže i mogu su onda priuštiti jedan kredit za stan, dok u Hrvatskoj to ne mogu, a naše su plaće još dodatno i manje – kazao je Klisović u Varaždinu.

sdp_klisovic_varazdin_1.JPG

sdp_klisovic_varazdin_2.JPG

sdp_klisovic_varazdin_3.JPG

sdp_klisovic_varazdin_4.JPG

sdp_klisovic_varazdin_5.JPG

sdp_klisovic_varazdin_6.JPG