Kišić: Večeras odluka o mogućoj koaliciji s HNS-om, opcija i samostalan izlazak Foto: VV arhiva

Kišić: Večeras odluka o mogućoj koaliciji s HNS-om, opcija i samostalan izlazak

| 8.2.2017. u 11:25h | Objavljeno u Aktualno

Da Gradska organizacija SDP-a pregovara s varaždinskim HNS-om o mogućem zajedničkom izlasku na lokalne izbore u svibnju, potvrdio je predsjednik varaždinskih SDP-ovaca i njihov kandidat za gradonačelnika Varaždina Alen Kišić.

- Za razliku od svih dosadašnjih izbora u gradu, SDP će, ako se postigne ovakav dogovor s HNS-om, biti više zastupljen partner u koaliciji. Predloženo je da na listi bude 15 kandidata koje će istaknuti GO SDP-a Varaždin, a 10 iz redova HNS-a, a kandidata za gradonačelnika dat će SDP, a zamjenike HNS - rekao je Alen Kišić dodavši kako se radi o usuglašenom prijedlogu o kojem će raspravljati u obje stranke.

Odluku o mogućoj koaliciji s HNS-om donijet će Gradski odbor SDP-a koji će sjednicu održati večeras, a mogući su i pregovori s ostalim strankama lijevog centra.

- Nakon eventualnog ovakvog dogovora s HNS-om moguće je da ćemo u interesu sinergije glasova i što stabilnije buduće gradske vlasti zajedno pregovarati o suradnji i s još nekim strankama lijevog centra kompatibilnih programa, poput HSU-a, Laburista, pa i HSS-a. Iako je opcija i samostalan izlazak, procijenili smo da bismo na ovakav način postigli sinergiju glasova birača ljevice i lijevog centra - pojasnio je Kišić.

O eventualnim pročelničkim pozicijama ili bilo kakvim imenima u Gradu Varaždinu, Kišić kaže da o tome još nisu razgovarali s potencijalnim partnerima.

- O tome nismo razgovarali s potencijalnim političkim partnerima, jer nam nije cilj podjela fotelja. Da bi uopće došli do takve teme, prvo treba zaslužiti povjerenje građana za upravljanje gradom - zaključio je predsjednik varaždinskih SDP-ovaca.

U dosadašnjim pregovorima SDP-ovci će vjerojatno dobiti više mjesta na listi za Gradsko vijeće u odnosu na HNS, međutim doznajemo da HNS računa na mjesta pročelnika te čelna mjesta gradskih tvrtki i institucija. 

Što se tiče raspodjele mjesta na listi za Gradsko vijeće za prvih deset mjesta, šest bi pripalo SDP-u, a četiri HNS-u. SDP bi imao kandidata na prvom, trećem, petom, sedmom, osmom i desetom mjestu, pa na 12., 14., 16., 18., 20., 22., 24. i 25. mjestu. 

HNS bi dobio drugo, četvrto, šesto i deveto mjesto, pa potom 13., 15., 17., 19. i 23. mjesto. 

HSS-u, odnosno Nini Begičević-Ređep bi pripalo 11. mjesto na listi za Gradsko vijeće, dok bi laburisti dobili 21. mjesto na listi. 

Nakon što se dogovori koalicija, kreću razgovori oko pročelnika u Gradu Varaždinu i ostalih pozicija. Dio HNS-a bi želio da se ne dogode nikakve promjene, osobito što se tiče pročelnice Branke Matavulj i pročelnika Marija Samboleca.