Kišić najavio aktivaciju Gospodarske zone Brezje i pomoć obrtnicima Foto: Krešimir Đurić

Kišić najavio aktivaciju Gospodarske zone Brezje i pomoć obrtnicima

| 27.4.2017. u 13:30h | Objavljeno u Aktualno

- Ključna stvar našeg gospodarskog programa je prosjek plaća. U ovom trenutku u gradu Varaždinu nezaposlenost iznosi oko 4 posto, što je europski prosjek te nam to ne predstavlja toliki problem, međutim problem je na drugoj strani, a ta druga strana je upravo prosjek plaća. Prema posljednjim podacima prosjek plaća u Varaždinu iznosi 4.103 kune što je dosta ispod hrvatskog prosjeka i to moramo mijenjati - istaknuo je Alen Kišić, kandidat SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a i Hrvatskih laburista za gradonačelnika Varaždina na današnjem predstavljanju svog gospodarskog programa.

Kišić smatra da Grad indirektno može utjecati na povećanje plaća i to stvaranjem okvira unutar kojih će se stvoriti potrebni uvjeti za povećanje.

- Na prvom mjestu to možemo učiniti aktivacijom Gospodarske zone u Brezju, koja je na izvrsnoj lokaciji i koja, iako i u ovom trenutku ima dosta dobre poticajne mjere, nema investitora. Grad treba privući poduzetnike koji isplaćuju veće plaće, a to možemo učiniti proaktivnijim i agresivnijim marketinškim pristupom. Cilj nam je, umjesto industrije tekstila, kože i obuće koje generiraju niske plaće, privući industrije informacijsko-komunikacijske tehnologije, "zelene" industrije, farmaceutska industrija i slične - naglasio je Kišić.

Kao projekt koji dugoročno može promijeniti vizuru Varaždina Kišič je izdvojio projekt Tehnološkog parka Varaždin 2.

- Taj je projekt zastao, međutim mi ćemo ga aktivirati jer se on nastavlja na još jednu vrlo bitnu stvar, a to je da Varaždin treba biti grad Studenata i naprednih tehnologija. TPV2 će zapošljavati ljude u naprednim tehnologijama, koji će izlaziti iz Sveučilišta Sjever, FOI-ja i ostalih fakulteta - rekao je Kišić.

Kao treću ključnu stvar izdvojio je male poduzetnike i obrtnike.

- Dobra je vijest da se broj obrtnika u gradu prestao smanjivati, trenutno imamo 1.319 obrta. Obrtnicima možemo pomoći na dva načina, a jedan od njih je nastavak projekta subvencioniranja kamatanih stopa. Drugi je vezan uz oživljavanje centra grada, stoga u programu imamo subvencioniranje parkiranja za ljude koji će kupovati kod obrtnika u centru grada - najavio je Kišić.

Među svojim prednostima izdvojio je i iskustvo u gospodarstvu, napomenuvši da je karijeru započeo u Podravci.

- U dvije godine prošao sam put od pripravnika do najmlađeg direktora. Nakon toga postao sam direktor korporativnih komunikacija za jugoistočnu Europu u Metrou. Zatim sam radio u maloj građevinskoj tvrtki Dulex kao direktor marketinga i prodaje, a nakon toga sam radio u Sizimu gdje sam bio izvršni direktor – rekao je Kišić, dodavši da ga njegovo gospodarsko iskustvo stavlja u vrh među kandidatima za gradonačelnika, kao i činjenica da je magistrirao mendžment jer, kako je naglasio, upravljanje Gradom je mandžerski posao.

Na novinarski upit o rješenju za balirani otpad na ulazu u Varaždin, Kišić je rekao da će se bale rješavati po modelu koji će predložiti na prvoj ili drugoj sjednici Gradskog vijeća.

- Model će ići u tri smjera, jedan je da mora biti ekološki najprihvatljivije, zatim najpovoljnije za grad, odnosno najbrže jer građani tog dijela grada to zaslužuju, a treći je da sve to građane neće koštati niti jedne jedine dodatne kune. O detaljima tog programa ne želim govoriti, nisam čuo ni druge kandidate da govore o detaljima, ali program je spreman. No, sve će ovisiti o podršci gradskih vijećnika, a naše rješenje će biti tako povoljno da će svaki odgovoran vijećnik dići ruku za to - naglasio je Kišić i najavio kako će tražiti da Grad ima nadzor nad rješavanjem bala, kako bi mogao kontrolirati odakle je smeće i kako se njime upravlja.

Uz Kišića, gospodarski program koalicije ukratko su predstavili i Neven Bosilj, kandidat s liste za Gradsko vijeće, te Nikola Plavec, HNS-ov kandidat za zamjenika gradonačelnika.

Kišić je na kraju dodao kako Varaždin ima oko 19.000 zaposlenih u gospodarstvu te da su u gospodarskom programu koalicije ključna veća prava radnika i veće plaće.