Siniša Jenkač Foto: VV arhiva

Jenkač: Novi Marof nije jedini koji je ukinuo mjesne odbore

Varaždinske vijesti | 13.4.2019. u 09:06h | Objavljeno u Aktualno

- Novi Marof je mjesne odbore ukinuo ove godine na sjednici gradskog vijeća. Napravili smo to zato što mjesni odbori ionako nemaju pravne ovlasti i mala je izlaznost na izbore za mjesne odbore - rekao je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Napomenuo je da je to već ranije učinila i Općina Gornji Kneginec. Naime, u Općini Gornji Kneginec je krajem 2017. godine, temeljem dogovora na međustranačkom vijeću, odlučeno da se neće održati izbori za vijeća mjesnih odbora, već će se participacija građana u odlučivanju na najnižoj razini u državi ostvarivati direktno putem zborova građana po naseljima koje saziva općinski načelnik i predsjednik Općinskog vijeća.

- Izbori za MO uvedeni su tek 2000. godine. Prije nije bilo tih izbora i sada se samo na to nepotrebno troše novci. Prije su se ionako ljudi sve dogovorili na zboru građana i sve je slično funkcioniralo, a danas kada imate MO, izbori za predstavnika samo posvađaju mještane. Također, događalo se i da neki predstavnici nisu prenosili glas svoga mjesta (bilo da su zaboravili ili ih nije bilo doma) i to je dovodilo do komplikacija pa tako opet MO nisu imali svoju svrhu - pojasnio je Jenkač.

Dodao je da se sada svi građani mogu direktno obratiti gradonačelniku, jer ionako on odlučuje, tako da više nema "prebacivanja loptice", kaže Jenkač.

- Građani se mogu direktno meni obratiti s nekim problemom, isto tako i komunalnom redaru te prometnom redaru, i to su službe koje odlučuju o problemima, a kada su postojali MO, taj je sustav ionako bio neefikasan. Građani mogu i sami poslikati neki problem i prijaviti ga meni direktno ili ostalim službama pa će se riješiti. Tako je najbolje. Ranije su izbori za mjesne odbore bili pogodni jedino za političko prepucavanje, jer u vrijeme izbora svi se brinu o mještanima, a kad izbori prođu, sve se vraća na staro i na kraju ništa nije riješeno. Zato smo i odlučili ukinuti MO - naglasio je Jenkač, čiju reakciju na prozivke Reformista očekujemo.