Plavi se jug županije: Jenkač, Horvatić i Kaniški osvrnuli se na izborne rezultate, ali i unutarstranačka pitanja

| 24.5.2017. u 14:57h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

HDZ-ovi kandidati Siniša Jenkač, Nenad Horvatić i Goran Kaniški, koji su inače na izborima u svojim mjestima i pozicijama za koje su se kandidirali ostvarili glatke pobjede, sa predstavnicima koalicijskih partnera danas su se na konferenciji u KC "Rabuzinu" osvrnuli na izborne rezultate, ali i na određena unutarstranačka pitanja.

Konferencija je, inače, sazvana s ciljem zahvale biračima koji su im dali glas te je na početku izlaganja Siniša Jenkač, ponovno izabrani novomarofski gradnonačelnik, rekao da su ostvareni najbolji rezultati HDZ-a nakon dvadesetak godina na području Novog Marofa.

Nenad Horvatić, načelnik općine Ljubešćica je istaknuo da mu se ostvarila velika želja, a to je da se jug županije plavi dok je Jenkač u jednome dijelu svog govora, dužnosnike koji su se okupili u Novom Marofu u šali nazvao "južnjacima" jer je u dvama gradovima i ostatku općina na jugu županije, osim Breznice i Brezničkog Huma, pobijedio HDZ.

-Od Jalžabeta, Varaždinskih Toplica, Ljubešćice, grada Novog Marofa, Svetog Ilije, Visokog i Kneginca, zaplavio se ovaj južni dio županije i u potpunosti preuzimamo politički primat da smo mi uvjerljivo najjača politčka snaga na području južna dva grada i nekoliko općina i sigurno je da ćemo biti kotač razvoja i zamašnjak ovog južnog dijala naše županije – komentirao je Horvatić dok je kneginečki načelnik Goran Kaniški istaknuo da se isplatio rad kroz četiri godine mandata jer tada su izbori samo tehničke naravi.

Među ostalim, Jenkač se osvrnuo i na jučerašnju presicu županijskog ogranka stranke.

-Čudno da nitko od nas trojice koji smo premoćno pobijedili na ovim izborima nije bio pozvan na konferenciju županijske organizacije HDZ-a - izjavio je Jenkač, ne želeći ništa dalje komentirati dok je Horvatić rekao kako ne bi želio špekulirati o razlozima njihovog nepozivanja te će analize nakon drugog kruga pokazati kako se moglo i što se moglo.

Osim što su ukazali na odlične rezultate svojih kandidatura i lista, istaknuli su i to da je u njihovim mjestima uvjerljive pobjede na izborima za župana ostvario Alen Runac te se ne osjećaju krivima što nije uspio proći u drugi krug.

- Problem očito nije kod nas, nego u Varaždinu, gdje je on dobio puno manji postotak - složili su se Jenkač, Horvatić i Kaniški te dodali da svatko mora tražiti uzroke poraza "u svom dvorištu" jer su oni odradili posao najbolje što su mogli, a to se vidi upravo iz lista i pobjedom koju su ostvarili.

Na pitanje o Habijanovom rezultatu, Jenkač je istaknuo da se radilo o promašenoj politici.

- Za mene je njegov rezultat iznenađujuće loš, a iznenađujuće mi je i to da je kolega Habijan dobio 14 posto, a sama lista 18 posto glasova te ova priča da građani Varaždina ne vole HDZ ili koalicijske partnere očito se pokazala netočnom. Sama lista dobila je više glasova nego kandidat koji se po meni odmicao od stranke, a sad se pokazalo da je to bilo nepotrebno. Dapače, trebalo je prigrliti stranku. Kvalitetan kanidat uvijek vuće prema stranci i uvijek dobiva više glasova od stranke tako da je to definitivno bila promašena politika - zaključio je Jenkač.

Na kraju su sva trojica neodređeno odgovorila na pitanje hoće li u drugome krugu dati potporu Štromaru ili Čačiću.

-Danas ćemo o tome razgovarati na sastanku županijske organizacije, pa ćemo zauzeti stav, čekamo odluku stranačkih tijela - bilo je sve što htjeli reći o toj temi, dodajući kako daju bezuvjetnu potporu Hraniću, Jurgecu i Kurečiću kojima predstoji drugi krug izbora u njihovim općinama.