HSSK: Bale blindiranim vozilima transportirati u poseban, za to predviđeni centar u RH

V.V. | 25.4.2017. u 15:26h | Objavljeno u Aktualno

Iz Hrvatske stranke svih kajkavaca priopćili su kako imaju rješenje za varaždinske bale.

Istaknuli su kako prioritet svake političke opcije mora biti briga za zdravlje svojih stanovnika te podsjetili kako je 2015. godine svaka četvrta umrla osoba preminula u Varaždinskoj županiji preminula od raka.

- Godinu ranije statistički podaci ZZJZ Varaždinske županije navode kako je stopa pobolijevanja od nekih zločudnih bolesti viša od stope Republike Hrvatske. Kod muškaraca je u pitanju rak debelog crijeva, želuca ili prostate. Dakle, naglasak je na probavnom traktu. Sve navodi na to da se pitamo kakvu vodu pijemo, a kakvu hranu jedemo - ističu Kajkavci u svom priopćenju.

- Stopa obolijevanja ovisi od naslijeđa, stila života i okoline u kojoj živimo. Na naslijeđe ne možemo utjecati, stil života ovisi od svakoga pojedinca ponaosob ali zaštita okoline u kojoj živimo apsolutno i nedvojbeno je u rukama zajednice čiji smo članovi. Jedan od mogućih uzroka pobolijevanju je nedovoljno dobro razrađeni i upitno provedeni plan gospodarenja otpadom. Već 12 godina u Brezju leži balirani otpad kao potencijalna ekološka katastrofa za sve nas. Zbrinjavanje otpada građani Varaždina su uredno platili, a sada se nagovješta da će još jednom platiti! Zar to ne bi trebao platiti onaj tko je za to odgovora - pita se Mirjana Kolarek Karakaš, kandidatkinja HSSK za gradonačelnicu Varaždina.

Rešenje stranke HSSK za zbrinjavanje postojećih bala i prijedlog gospodarenja komunalnim otpadom za razdoblje koje slijedi je preko EU projekata koji su već napisani.

- Bolje gospodarenje otpadom je nužnost i mora postati izvor novih sirovina, odnosno energetski potencijal koji kompostiranjem biološkog otpada proizvodi eko gnojivo, a što do sada u Varaždinu nije zaživjelo. U Republici Hrvatskoj razvijaju se nove tehnologije, samo ih treba primjeniti. Korištenjem inovativnih tehnologija zaustavit ćemo zagađenje zraka, vode i zemlje. Reciklažom osam vrsta sirovina: plastike, kartona, papira, PET i MET ambalaže, stakla, tekstila i metala količinu otpada bismo smanjili na minimum, a uz biološku obradu organskog otpada proizveli bismo eko kompost u roku od nekoliko mjeseci i to u kontroliranim uvjetima, dok bi proizvodnja RDF goriva stvarala temelj pri proizvodnji cementa. Otpad bismo tako pretvarali u gospodarski resurs. Građani bi manje plaćali zbrinjavanje otpada, što bi u konačnici smanjilo broj novih deponija, a industrija bi dobila nove sirovine - ističe Kolarek Karakaš koja smatra kako postojeće bale smeća je moguće transportirati blindiranim vozilima u poseban, za to predviđeni centar u RH.

- Sve bale moguće je obraditi tek za dvije ili tri godine, ali prethodno je nužno učiniti prvi korak. Nova strategija RH o gospodarenju otpadom u fokus stavlja lokalnu upravu, gradove koji moraju biti u službi građana a ne stranih lobija i osobnih interesa. HSSK ima odgovor na pitanje: Tko? Što? Kako? U kojem roku? Tko će to platiti? Važno je politiku bazirati na poštenju, sposobnosti i odgovornosti. A sve to u našem društvu najviše nedostaje. Nisu građani rođeni da budu u službi vlasti, već je vlast birana da bude u službi građana - zaključuje dopredsjednica HSSK Mirjana Kolarek Karakaš.

Označeno u