Hrvatska zajednica županija: Štromar na sastanku s ministricom Jurlina Alibegović Foto: Varaždinska županija

Hrvatska zajednica županija: Štromar na sastanku s ministricom Jurlina Alibegović

I.D./Varaždinske vijesti | 3.6.2016. u 11:21h | Objavljeno u Aktualno

U četvrtak, 2. lipnja u Ministarstvu uprave održan je sastanak ministrice uprave dr. sc. Dubravke Jurlina Alibegović i njezinih suradnika s predstavnicima Hrvatske zajednice županija.

U delegaciji Hrvatske zajednice županija bili su predstavnici 14 županija na čelu s predsjednikom Hrvatske zajednice županija i županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom, županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom i županom Varaždinske županije Predragom Štromarom.

Na sastanku se razgovaralo o smjeru promjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, a zaključeno je da je smjer zakonskih promjena dobar s obzirom da se radi u povećanju neposredne participacije građana u upravljanju lokalnim poslovima, racionalizaciji lokalnog političkog sustava i racionalizaciji lokalne administracije. Predloženo je nekoliko izmjena vezanih uz provođenje lokalnog referenduma.

Razgovaralo se i o mogućnostima smanjenja broja članova predstavničkih tijela (općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština). Racionalizacija lokalne administracije još je jedan segment reforme koja bi trebala biti provedena pa su sudionici pojasnili svoje prijedloge u vezi s organizacijom upravnih tijela i masom plaća.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk pojasnio je kako su svi članovi Zajednice otvoreni prema racionalizaciji i povećanju efikasnosti uprave. Istaknuo je kako županije jesu u samom vrhu transparentnosti rada, ali još mogu dosta toga učiniti kako bi bile primjer moderne uprave europskih standarda. Nakon rasprave dogovoreno je da će se sve članice Hrvatske zajednice županija uključiti u raspravu o predloženim promjenama kako bi konačna rješenja omogućila jednake standarde u upravi i brigu o participaciji građana u donošenju odluka na lokalnoj razini.