HRT: Makar i Vresk lažno se predstavljali

| 24.5.2016. u 23:53h | Objavljeno u Aktualno

U vezi korupcijske afere oko Hypo Alpe Adria banke u Austriji se provodi nekoliko procesa, a u Hrvatskoj niti jedan, iako se ispitivani i saborski zastupnik HDZ-a i kandidat za suca Ustavnog suda Davorin Mlakar, zatim član Državnog izbornog povjerenstva Josip Vresk te Danijel Ropuš, HSS-ovac iz Novalje. HRT je u posjedu dokumenata koji dokazuju da su se tijekom ispitivanja u Klagenfurtu zbog sumnji za primanje mita lažno predstavljali, a Hypo Alpe Adria banci obećavali usluge u hrvatskom pravosuđu.

Prema zapisniku, kako navodi HRT, Vresk je predstavnicima Hypo banke ponudio lobističke usluge. U zapisniku sa sastanka stoji: Zajedno s Mlakarom spremni su u korist banke utjecati na postupke koji su u tijeku: Šimuni, Expandens i Slavonska banka te se tako oprati u ovom slučaju. 

Mlakar  je za HRT kazao da je bio na tom sastanku, ali da nije nudio usluge. Vresk je pak kazao da se razgovaralo bez prevoditelja.

-Nakon mjesec dana hrvatski su političari ponovo pozvani u Klagenfurt. Vresk se ispričao bolešću dok su Mlakar i Ropuš po dolasku u banku privedeni u policijsku postaju. Tamo ih je policija sučelila s izjavom Austrijanca Alexa Kropiuniga koji im je, tvrdi, u tri navrata isplatio ukupno 630.000 eura, navodi HRT.

U lipnju i srpnju 2007. u tri sam navrata predao ukupno 630.000 eura hrvatskim državljanima Ropušu, Mlakaru i Vresku u zamjenu za rješavanje problema prenamjene zemljišta u Šimunima iz poljoprivrednog u građevinsko turističko, izjavio je Kropiunig u policijski zapisnik.