Hrast: Ima li gradonačelnik Habuš većinu u Gradskom vijeću?

Varaždinske vijesti | 21.6.2016. u 16:07h | Objavljeno u Aktualno

Iz Hrasta se se oglasili priopćenjem vezanim uz podršku gradonačelniku Habušu u Gradskom vijeću koje prenosimo u cijelosti:

Ima li gradonačelnik Habuš većinu u Gradskom vijeću?

Ovo je pitanje g. Ladislav Ilčić postavio gradonačelniku već na sjednici 30. svibnja i sad se pokazuje kao ključno pitanje za funkcioniranje gradske uprave.

Da bi gradska uprava normalno funkcionirala, neophodno je definirati odnose. Ako gradonačelnik nema potporu većine u gradskom vijeću, mora uspostaviti kontakt s onima koji imaju većinu u vijeću i vidjeti koji su ključni programski zahtjevi većine u gradskom vijeću.

Dosad je Gradsko vijeće služilo gradonačelniku gotovo isključivo kao aparat za dizanje ruku. Sjeća li se javnost prijedloga gradonačelnika prema kojem je želio Grijanje staviti pod JUGS? Vijećnici Hrasta argumentirano su objasnili da je to i sadržajno i pravno pogrešna odluka. Nitko nije kontraargumentirao, ali je većina jednostavno digla ruke za taj gradonačelnikov prijedlog. Na sljedećoj je sjednici gradonačelnik predložio poništenje te odluke, jer je u međuvremenu shvatio da su vijećnici Hrasta imali pravo, i većina je u gradskom vijeću bespogovorno poništila svoju odluku. Gradsko vijeće izgubilo je svoj dignitet takvim odnosom.

To vrijeme u kojem je Gradsko vijeće bilo tijelo samo za izglasavanje prijedloga gradonačelnika je očito prošlo. Posljednje dvije sjednice pokazale su da gradonačelnik nema podršku većine vijeća. Ako je tako, pozivamo gradonačelnika da pokrene razgovore s članovima vijeća kako bi osigurao normalno funkcioniranje gradske uprave.