Hranić: Lokalne vlasti ključne u suzbijanju negativnih utjecaja klimatskih promjena

vv | 15.11.2016. u 08:10h | Objavljeno u Aktualno

Na poziv Predsjednika udruge marokanskih regija Mohanda Leansera te predsjednika Odbora regija EU Markku Marrkule, načelnik Općine Vidovec, koordinator Europske pučke stranke ENVE povjerenstva i član Predsjedništva u Odboru regija EU Bruno Hranić sudjeluje na Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama COP22 koja se održava u Marrakechu u Maroku.

Osim na konferenciji, Hranić sudjeluje na Klimatskom summitu lokalnih i regionalnih vođa.

-Svake godine i mi u Hrvatskoj svjedoci smo sve većim i češćim  posljedicama klimatskih promjena: od velikih temperaturnih oscilacija i poplava u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske do visokih temperatura i požara u primorskom dijelu, reko je Hranić u Marrakechu.

Posljedice klimatskih promjena, kako je upozorio, sve su vidljivije u turizmu, energetskom sektoru, industriji, pa i na čovjekovom zdravlju, ali najviše poljoprivredi, budući da je ona posebno ovisna o vremenskim prilikama  koje utječu na proizvodnju.

-Da bismo suzbili negativan utjecaj klimatskih promjena, potreban je drugačiji pristup i prilagodba već nastalim učincima, a ovdje ključnu ulogu imaju upravo lokalne i regionalne vlasti koje mogu i moraju poticati  razvoj pametnih pristupa energiji i okolišu i više ulagati u obnovljive izvore energije,  čime će se smanjiti naša ovisnost o fosilnim gorivima te smanjiti emisija stakleničkih plinova, naglasio je Hranić.

Hrvatske jedinice lokalne samouprave, kako je dodao, svjesne su učinaka i ozbiljnosti posljedica klimatskih promjena te su u svojim projektima počele primjenjivati obnovljive izvore energije poput LED rasvjete i solarnih panela, a također su krenule s  energetskom  obnovom javnih ustanova te pošumljavanjem opožarenih područja.

-Samo odgovornim i pravovremenim planiranjem doprinosimo ublažavanju posljedica nastalih klimatskih promjena te činimo naše općine i gradove zdravije i sigurnije za naše građane, izjavio je Hranić u Marrakechu.

Hranić će biti sudionik i 2.  sastanka Skupštine regionalnih i lokalnih vlasti EU za Mediteran (ARLEM) kojem je glavni cilj predstaviti Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju kao najveći urbani globalni pokret s ciljem prijelaza prema niskoj razini ugljika i podizanja svijesti u Mediteranu po pitanju izazova klimatskih promjena i energije.