HNS Varaždin: Dva programa za financiranje mladih poduzetnika i znanstvenika

Varaždinske vijesti | 20.8.2018. u 13:55h | Objavljeno u Aktualno

Iz varaždinskog HNS-a medijima su dostavili priopćenje u kojem nude dvije inicijative. O čemu se točno radi, pročitajte u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

Kako smo već istaknuli, prijedlog povećanja osnovice za plaće direktora poduzeća nama u HNS-u apsolutno je neprihvatljiv, takve izmjene i dopune Zakona o doprinosima neće imati našu podršku i tijekom e-savjetovanja predložit ćemo izmjene tih odredbi.
Naš cilj moraju biti zaštita i poticanje poduzetništva i HNS će se za to uvijek boriti. Štoviše, Podružnica HNS Varaždina će u proračunu za 2019. godinu tražiti pola milijuna kuna za dva programa, koji će olakšati financiranja ideja i istraživanja mladih poduzetnika i znanstvenika, a krajnji cilj je da ostanu živjeti i poslovati u Varaždinu. Ta dva programu su:

1. Fond svježih ideja
Cilj ovog programa bio bi poticanje novih ideja, odnosno projekata, pretežno iz ICT područja, a poduzetničke ideje koje su ocijenjene kao cjelovite i održive bi se poduprle donacijom za prihvatljive troškove neophodne za provedbu projekta. Time bi dobili nove ideje i projekte spremne za realizaciju te bi imale za cilj osnivanje novih start-upova. Za ovaj program potrebno bi bilo 300.000 kuna. Očekivana potpora po ideji/projektu bila bi od 20.000 do 35.000 kuna.

2. Fond za znanstvena istraživanja i patentiranja
Fond za potporu znanstveno istraživačkim projektima, te projektima suradnje znanosti i privrede ima nekoliko ciljeva, a to su povećati suradnju između visoko obrazovnih institucija, mladih istraživača i privrede na području Grada Varaždina i šire; osigurati prijenos znanja i vještina koje mogu doprinijeti društvenom i gospodarskom razvoju; te potpora mladim znanstvenicima i istraživačima čiji projekt je prošao evaluaciju i pozitivno je ocijenjen, ali ne mogu dobiti potporu na drugim fondovima.
U proračunu Grada Varaždina treba osigurati 200.000 kn, po potrebi povećati sredstva u slijedećim godinama. Očekivana potpora po projektu je od 15.000 do 20.000 kn.

Za jedan i drugi program predlažemo osnivanje stručnih povjerenstva, koja bi odlučivala o dodjeli sredstava, a u kojim bi se nalazile osobe iz Sveučilišta koja djeluju na području grada Varaždina, predstavnici poduzetničkih potpornih institucija, te poduzetnici i predstavnici poduzetničkih udruga.

Označeno u