HNS: Tražimo izmjene zakona, nužna je i decentralizacija

V.M./Varaždinske vijesti | 25.8.2016. u 11:54h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj konferenciji za medije u organizaciji Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati, predstavljen je program vezan za decentralizaciju te se podsjetilo na potrebu izmjena pojedinih Zakona, a sve u cilju poboljšanja kvalitete i standarda života građana.

Govorili su Matija Posavec, predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i župan Međimurske županije, Milorad Batinić, saborski zastupnik i gradonačelnik Ivanca, saborska zastupnica Marija Puh, Anđelko Topolovec, predsjednik ŽO HNS-a Krapinsko-Zagorske županije i Sjeverozapadnog hrvatskog regionalnog saveza Hrvatske narodne stranke, te načelnik Općine Radoboj i Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave.

- Da bi uspjeli u onome na čemu inzistiramo, a to je prvenstveno ravnomjeran razvoj, a u cilju napretka i ostvarivanja jednakih šansi za sve, potrebno je izmijeniti nekoliko zakona – poručili su na današnjoj konferenciji za medije HNS-ovci.

Treba izmijeniti Zakon o regionalnom razvoju te Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Također, pojedinim JLS-ovima smanjena su sredstva kojima su raspolagali u vrijeme kada su imali status brdsko – planinskog područja.

Među takvim gradovima je i Lepoglava, a gradonačelnik Marijan Škvarić rekao je kako je zbog gubitka statusa brdsko-planinskog područja Grad izgubio gotovo 50 posto izvornih proračunskih sredstava.

- Gubitkom prihoda u proračunu dovedena je u pitanje razvojna komponenta – rekao je Škvarić i naglasio kako se unazad desetak godina puno ulagalo u Lepoglavi, a treba naglasiti kako je primjerice vlastitim sredstvima uređena i komunalno opremljena Poduzetnička zona.

Sa sličnim problemima suočio se i Anđelko Topolovec, predsjednik ŽO HNS-a Krapinsko-Zagorske županije i Sjeverozapadnog hrvatskog regionalnog saveza Hrvatske narodne stranke, te načelnik Općine Radoboj.

Marija Puh, HNS-ova saborska zastupnica iz Krapinsko-Zagorske županije, je pak podsjetila na HNS-ove zakonske prijedloge i amandmane na proračun i pritom istaknula kako će se HNS i dalje zalagati za ravnomjeran razvoj.

Matija Posavec, predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i župan Međimurske županije, je pak upozorio kako su gradovi, općine i županije prva razina do građana. Također, upozorio je i kako se unazad više od pola godine, od kad je vlast preuzela ova, sad već tehnička Vlada, ne provode projekti. Primjera radi, trenutno stoji 60 milijuna sredstava koja čekaju da se iskoriste za energetsku obnovu.

Posavec je također istaknuo važnost izmjena Zakona o upravljanju državnom imovinom. Riječ je o decentralizaciji funkcija i ovlasti u svrhu bržeg i boljeg raspolaganja imovinom. Time bi se omogućilo darivanje državnih nekretnina jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Primjerice, riječ je o poslovnim prostorima, o kojima trenutno nitko ne brine, a u vlasništvu su države. Krajnji cilj HNS-a je državnu imovinu staviti u službu građana.

Milorad Batinić, saborski zastupnik i gradonačelnik Ivanca, na kraju je podsjetio na još jednu nelogičnost koju je potrebno što žurnije ispraviti, a riječ je o raspodjeli sredstava od naknade za uređenje voda i vodni doprinos.

Prijedlog da kod naknade za uređenje voda, umjesto svega 5 posto, koliko im sada ide, jedinicama lokalne samouprave ide 30 posto, a isto tako i kod vodnog doprinosa gdje je do sada išlo tek osam posto JLS-ima. Batinić objašnjava da bi na taj način JLS-ovi primjerice imali osigurana sredstva za pomoć građanima prilikom poplava, što sad nije slučaj.

- Sad se događa da moramo čekati reakciju države i to ne samo kod ovog konkretnog slučaja s poplavama. JLS-ovi, gradovi, općine i županije su najbliža doticajna točka s građanima i stoga trebaju imati veće ovlasti. Ne tražimo mi više novca za sebe, nego tražimo ovlasti da prvi možemo pomoći građanima, a ne da moramo čekati da netko u Zagrebu odluči kad će i hoće li nam odobriti određene zahtjeve – rekao je Batinić.

- Svaki građanin, sa svojim osobnim potrebama i ambicijama, jednako nam je bitan. I zato ćemo svim građanima omogućiti jednake šanse, a to možemo ostvariti jedino decentralizacijom ovlasti - dodao je Batinić te naglasio kako Sjever zaslužuje bolje.

- Ako nema razvoja gospodarstva, onda nema ni radnih mjesta, kao ni prilika za mlade ljude i stoga nam je cilj da omogućimo građanima Sjevera što bolje uvjete i da ne moraju više odlaziti u potrazi za nečim boljim – istaknulo se na konferenciji za medije i zaključak je da je jedino povećanje broja zaposlenih i povećanje prosjeka plaća pravo je mjerilo gospodarskog oporavka, te Sjever treba učinit još boljim i razvijenijim.