HNS o kupnji Šaulovca: Borit ćemo protiv megalomanskih projekata župana Čačića Foto: Krešimir Đurić

HNS o kupnji Šaulovca: Borit ćemo protiv megalomanskih projekata župana Čačića

| 17.4.2018. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

- Prema materijalima za sjednicu koje smo dobili, možemo reći da je pohvalno da dvorac bude u javnim rukama, a ne u privatnim. Doduše, muči nas to što ne postoji plan namjene dvorca, ne postoje dokumenti iz kojih bi bilo vidljivo koliko će biti potrebno uložiti u obnovu dvorca kako bi on bio u funkciji te hoće li dvorac moći financirati sam sebe ili će njegovu održivost trebati dodatno financirati. Također, zanima nas je li u ovom trenutku zaista potrebno povećavati minus u županijskom proračunu, odnosno je li to nužan projekt u trenutku kad govorimo o obrazovanju, kad imamo škole koje još uvijek ne rade u jednoj smjeni ili nemaju adekvatne sportske dvorane. Je li kupnja dvorca Šaulovec veći prioritet od obrazovanja? - rekao je Zlatan Mošmondor, tajnik ŽO HNS-a i  županijski vijećnik na današnjoj konferenciji za medije, sazvanoj uoči sutrašnje sjednice Županijske skupštine.

Naime, prva točka dnevnog reda na sjednici bit će Prijedlog odluke o prihvaćanju investicije, odnosno kupnji dvorca Šaulovec, kao i Prijedlog odluke o zaduživanju Varaždinske županije za kupnju dvorca.

- Klub vijećnika HNS-a, kao jedina oporba u Županijskoj skupštini, borit će se protiv megalomanskih projekata aktualnog župana Čačića. Čudimo se sadašnjim partnerima koji su još donedavno govorili o prezaduženosti Varaždinske županije, pa će za tri godine novi župan imati velikih problema u provođenju projekata, s obzirom da će morati vraćati dugove Radimira Čačića. Povijest se ponavlja, a njegovi partneri, koji ga podržavaju, neka zajedno s njim snose i odgovornost - istaknuo je Mošmondor.

Osvrnuo se i na prijedlog Izmjena i dopuna proračuna koji, kako je rekao Mošmondor, HNS ne može podržati budući da se njima predviđa dodatno zaduženje Varaždinske županije, odnosno povećanje proračunskog minusa.

Ni Prijedlog odluke o osnivanju Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije nije u potpunosti prihvatljiv za HNS.

- Neosporno je da postoji potreba za osnivanjem Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, koja se temelji na izmjenama Zakona o regionalnom razvoju RH. Doduše, upitnima smatramo kompetencije predloženog privremenog ravnatelja, budući da nemamo njegov životopis niti reference da može voditi jednu takvu ozbiljnu ustanovu. Jedina kompetencija za koju znamo je da je vodio komunalno poduzeće - kazao je Mošmondor.

- Imamo informacije da je župan Radimir Čačić u potencijalnom sukobu interesa, o čemu smo obavijestili i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Prema dostupnim informacijama, sve je to usuglašeno s koalicijskim partnerom. Nadamo se da HDZ ima sve potrebne informacije te nismo skloni vjerovati da se ponovno vraćaju načini funkcioniranja u vrijeme za koje njihov bivši predsjednik sjedi na optuženičkoj klupi - zaključio je Mošmondor te najavio da će za sve navedeno na sutrašnjoj Županijskoj skupštini tražiti objašnjenja župana i nadležnih tijela.