HDZ: Proračun za 2018. je realan i dobro izbalansiran, veseli nas podrška SDP-a Foto: Krešimir Đurić

HDZ: Proračun za 2018. je realan i dobro izbalansiran, veseli nas podrška SDP-a

| 4.12.2017. u 17:31h | Objavljeno u Aktualno

Uoči sutrašnje sjednice Županijske skupštine Varaždinske županije, na kojoj će glavna tema biti proračun za 2018. godinu, Županijska organizacija HDZ-a održala je konferenciju za medije na kojoj su prisustvovali predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije i saborski zastupnik Anđelko Stričak, saborski zastupnik Josip Križanić, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac te županijski vijećnici Martina Bistrović i Dragutin Gotić.

Stričak je na početku još jednom čestitao ravnatelju Studentskog centra Varaždin Nenadu Milijašu na uspješnom odrađenom projektu novog Studentskog doma.

- To je zaista velebna investicija koja će koristiti ne samo studentima s područja Varaždinske županije, nego i šire. Otvorenje studentskog doma uvod je u jednu dobru, poduzetničku, investicijsku klimu koja je pokrenula aktualna Vlada HDZ-a. U narednom razdoblju ovdje će se odvijati brojne investicije, kao što je Aglomeracija Varaždin, a stalno se potpisuju i novi ugovori za projekte u zdravstvu. OB Varaždin će dobiti "novo ruho" u sklopu energetske obnove, tu je i projekt izgradnje dnevne bolnice i hitnog bolničkog prijema, u sklopu Specijalne bolnice u Varaždinskim Toplicama iduće bi godine trebao početi i Spinalni centar, koji će biti završen 2019. godine. Tu su i brojne investicije u školstvu, ali i u općinama i gradovima naše županije - napomenuo je Stričak.

Što se tiče županijskog proračuna za sljedeću godinu, istaknuo je da je za 20 posto veći od ovogodišnjeg, te će iznositi 245 milijuna kuna. Pokasnio je da je do povećanja proračuna došlo manjih dijelom zbog decentraliziranih sredstava, a većim dijelom zbog sredstava iz europskih fondova.

- Toplo se nadam da će biti i realiziran i da će na kraju biti i malo iznad toga. Osim projekata koje sam spomenuo, prioračunom se predviđa i navodnjavanje te osiguranje usjeva našim poljoprivrednicima. Zapalili smo prvu adventsku svijeću koje simboliziraju nadu, mir, radost i ljubav, a ja se nadam da će takvoj atmosferi doprinijeti i županijski proračun za iduću godinu - rekao je Stričak.

Vijećnik Dragutin Gotić kazao je kako HDZ-ovi županijski vijećnici smatraju da je predloženi proračun realan, dobro izbalansiran te da će svim korisnicima proračuna dati velike mogućnosti da zadovolje svoje potrebe, kao i da bi dobrom suradnjom svih razina vlasti trebali biti realizirani svi planirani programi i projekti.

Alen Runac je napomenuo da na sutrašnjoj sjednici Županijske skupštine očekuje konstruktivnu raspravu o donošenju proračuna.

- Investicije su u prvom planu. Prijedlog proračuna je već duže dostupan pa su ga svi koji su imali namjeru, mogli analizirati i dostaviti svoje amandmane. Amandmani koji su stigli su na utvrđivanju zakonitosti te ćemo sutra i o tome raspravljati - rekao je Runac.

Na novinarski upit, Stričak je usporedio suradnju s HNS-om i Reformistima.

- Na županijskoj razini surađujemo s Čačićem, odnosno s Reformistima, i s njima jako dobro surađujemo. Na državnoj razini imamo jednu koaliciju, a s druge strane imamo i županijsku, gradske i općinske razine. Evidentno je da se sve pokrenulo otkad državu vodi HDZ, kao i u gradu i županiji otkad i ovdje sudjelujemo u vlasti. A kad se govori da je riječ o projektima još iz Štromarovog doba, mogu reći da su ti projekti, primjerice za bolnicu i Aglomeraciju, pokrenuti kada je župan bio Sabati, i kada sam i ja bio član tadašnjeg Županijskog poglavarstva - kazao je Stričak.

Stričak je komentirao i najavu oporbe da će podržati proračun.

- Veseli me da je SDP u Varaždinskoj županiji konstruktivna oporba i da se nisu ugledali na svoju centralu u Zagrebu na čelu s Bernardićem, koja osim inicijativa za rušenjem ili opozivom ministara, nisu dali nijedan suvisli prijedlog. Između ostalog, SDP-ova Vlada je četiri godine vodila državu, a za to vrijeme nije se na području Varaždinske županije realizirao nijedan projekt - istaknuo je Stričak.

Križanić je, kao predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, odgovorio na novinarski pitanje što građani mogu očekivati, s obzirom na brojne elementarne nepogode koje su ove godine pogodile Varaždinsku županiju.

- Štete si ogromne. Šteta dosad iznosi gotovo 3,5 milijarde kuna, od čega u Varaždinskoj županiji gotovo 44 milijuna kuna. Narednih dana Povjerenstvo će donijeti odluku o raspodjeli predviđenih 100 milijuna kuna iz državnog proračuna. Naime, rebalansom smo povećali taj iznos s 20 na 100 milijuna kuna. Najveće štete u našoj županiji su u općini Bednja te u zapadnom dijelu županije - Cestica, Vinica, Maruševec i Petrijanec. Mislim da bi već sljedećeg tjedna trebala početi isplata tih šteta, a sve općine koje su imale više od 55 posto štete bit će sanirane iz tih 100 milijuna kuna u određenom postotku koji ćemo utvrditi tijekom ovog tjedna - rekao je Križanić.