HDZ poručuje Štromaru: Posvetite se izgradnji bolnice preko EU fondova, a ne kadroviranju Foto: VV arhiva

HDZ poručuje Štromaru: Posvetite se izgradnji bolnice preko EU fondova, a ne kadroviranju

Varaždinske vijesti | 20.1.2017. u 19:15h | Objavljeno u Aktualno

U javnosti se ne stišavaju strasti i politička prepucavanja oko smjene ravnateljice Opće bolnice Varaždin dr. Sanje Zember, a iz Županijske organizacije HDZ-a upozoravaju kako su u sjeni pokretanja postupka razrješenja dr. Zember zaustavljeni projekti dogradnje varaždinske bolnice.

Županijski HDZ pritom smatra kako bi se trebalo fokusirati na europske fondove.

- Dok se varaždinski župan, odnosno koalicija HNS-SDP bave smjenom ravnateljice Opće bolnice Varaždin dr. med. Sanjom Zember, ne vodeći računa o nastaloj šteti za bolnicu, bolnica stagnira. Mi iz HDZ-a dali smo joj javnu potporu još prije 10-ak dana i nakon jučerašnjeg izjašnjavanja stručnog vijeća bolnice da ima njihovu potporu, vidimo da nismo u tome pogriješili. Međutim, da bi poboljšali uvjete rada, a samim time i unaprijedili kvalitetu pružanja zdravstvenih usluga potrebno je osigurati sredstva za izgradnju objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevne bolnice te objekata palijativne skrbi u Novom Marofu - navodi se u priopćenju koje potpisuje tajnica Županijske organizacije HDZ-a i potpredsjednica Županijske skupštine Varaždinske županije Nadica Dreven Budinski.

Kako ističe Dreven Budinski, u tom je smjeru ministru zdravstva Milanu Kujundžiću HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a Anđelko Stričak uputio zastupničko pitanje, a iz Kujundžićevog je odgovora vidljivo, navodi se u priopćenju, da je navedene projekte moguće realizirati sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i to:
a) u okviru Poziva za dostavu projektnih prijedloga "Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti" moguće osigurati financijska sredstva do 20 milijuna kuna u svrhu unaprjeđenja kvalitete pružanja hitne medicinske skrbi na području sjeverozapadnog dijela Republike Hrvatske
b) u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga "Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama" moguće osigurati do 50 milijuna kuna
c) u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Poboljšanje isplativosti i pristupa bolničke skrbi za ranjive skupine" moguće osigurati financijska sredstva do 51 milijun kuna.

- S obzirom da je osnivač bolnice Varaždinska županija, nije nam jasno zbog čega se župan g. Predrag Štromar te njegov zamjenik g. Alen Kišić više ne posvete izgradnji i uređenju navedenih zdravstvenih objekata, a manje kadroviranju? Dok se naši kolege zalažu za osiguranje navedenih potrebnih sredstava i politiku suradnje, aktualna županijska vlast HNS-SDP vodi politiku "što gore - to bolje!" - zaključuje Dreven Budinski.

Anđelko Stričak smatra da je bolje koristiti europske fondove nego vlastita sredstva, odnosno javno-privatno partnerstvo (JPP).

- Zašto potrošiti 370 milijuna kuna na 20, 25 ili 30 godina. Zašto tih 10-15 milijuna godišnje ne bismo potrošili na nešto drugo? U odnosu na JPP projekte od 370 milijuna kuna, projekti za bolnicu preko europskih fondova iznosili bi 70-80 milijuna kuna koje bi dala Europa - napominje Stričak.

Naglasio je pritom još jednu stvar.

- U odgovoru ministra zdravstva na moje zastupničko pitanje saznao sam da je Županija 2016. godine opet započela JPP projekt dogradnje bolnice, a mi o tome nikad nismo raspravljali na sjednicama Županijske skupštine. To je suludo - kaže Stričak.

Naime, u odgovoru ministra zdravstva navodi se da su tijekom 2016. godine Varaždinska županija i Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) predložili ministarstvu "pokretanje novog postupka, ali s bitnim izmjenama, što predstavlja izmjenu programskog zadatka i cijelog već odobrenog projekta, a umjesto rekonstrukcije i adaptacije građevine kirurgije za koju je ishođena građevinska dozvola, predlaže se izgradnja novog objekta kirurgije na drugoj čestici...". Također se navodi kako takav projekt podrazumijeva potpuno novi JPP projekt za koji je potrebni ishođenje novog odobrenja.