Siniša Jenkač, Nadica Dreven Budinski i Alen Runac Foto: Ivana Dreven

HDZ neće podržati prijenos osnivačkih prava nad OŠ Ludbreg

| 14.2.2018. u 10:55h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Varaždinske županije u Županijskoj skupštini Nadica Dreven Budinski na današnjoj je konferenciji za medije najavila da HDZ na sutrašnjoj sjednici Županijske skupštine neće podržati prijedlog Grada Ludbrega da se osnivačka prava nad Osnovnom školom Ludbreg s Varaždinske županije prenesu na Grad Ludbreg.

Naime, takvu je odluku krajem prošle godine donijelo ludbreško Gradsko vijeće, no o svemu odlučuje Županijska skupština, stoga će se sutra naći i na dnevnom redu sjednice.

- Moram istaknuti da mi nismo protiv decentralizacije, ali moramo znati da je Županija osnivač te da je Županija svih ovih godina ulagala u zajedničke projekte u svim jedinicama lokalne samouprave, pa tako i u Gradu Ludbregu. Neki su projekti još uvijek u tijeku, kao na primjer učenje informatike od 1. razreda, projekt "Ja mogu", zatim osiguravanje školske prehrane, 2004. godine je sklopljen sporazum između Županije i Grada Ludbrega o izgradnji školsko-sportske dvorane u vrijednosti od 22 milijuna kuna. 2008. godine je škola dograđena po modelu JPP-a, a obvezu je preuzela Županija - kazala je Dreven Budinski, dok je u nastavku pojasnila koji bi se uvjeti trebali ostvariti da bi HDZ podržao pokretanje procesa prijenosa osnivačkih prava.

- Mi nismo protiv toga, ali smatramo da, kad će škole imati iste uvjete, od jednosmjenske nastave, sportskih dvorana i ostalog, tada jedinice lokalne samouprave mogu tražiti osnivačka prava. No, promjerice, u OŠ Bisag treba sportska dvorana od 10 milijuna kuna, OŠ Donja Voća također treba dvoranu od 10 milijuna kuna, novi objekt OŠ Sveti Ilija od 30 milijuna kuna, dogradnja OŠ Ivanec 20 milijuna kuna, dogradnja OŠ Martijanec 15 mil. kuna, dvorana Područna škola Druškovec 7 milijuna kuna, kao i za dvoranu u PŠ Remetinec, PŠ Završje te PŠ Črešnjevo, za dvoranu u OŠ Vinica 10 milijuna kuna, izgradnja novog objekta PŠ Ključ 30 milijuna kuna... Kad će sve to biti izgrađeno, tada će Gradovi i općine moći zatražiti osnivačka prava - rekla je Dreven Budinski.

- U županiji imamo 33 osnovne škole, pa prema tome, ne može se Ludbreg samo tako izdvojiti. Međutim, gradonačelnik Bilić može se itekako uključiti u sve ostale projekte i aktivnosti osnovne škole - poručila je predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a te ponovila kako HDZ sutra neće podržati Odluku ludbreškog Gradskog vijeća.

- Kao jedan od šest gradonačelnika podržavam stav predsjednice Kluba vijećnika HDZ-a. Važno je da svi imamo iste uvjete. Samo na području Novog Marofa očekujemo velike investicije, kao što su već i sada. Samo energetska obnova kompletne škole u Novom Marofu će biti "teška" 7-8 milijuna kuna, a uključit će zamjenu svih prozora i fasade. Jasno je da Ministarstvo graditeljstva i Ministarstvo regionalnog razvoja u projektiranju sufinancira 85 posto, a ostatak od 15 posto treba sufinancirati Županija, dok u izvođenju 45 posto tog iznosa treba osigurati Županija, što je slučaj i s drugim školama u ovom projektu. Može se postaviti i pitanje može li i Županija, koja raspolaže daleko većim sredstvima, popratiti te iznose. Samo za Novi Marof ovi projekti iznose više od 50 milijuna kuna, a s ostalima iznose više od 200 milijuna kuna. Trenutno jedinice lokalne samouprave nemaju ta sredstva kojima bi mogle pratiti te investicije - naglasio je ovom prilikom novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

- Potez kolege Bilića je hvalevrijedan i interesantan, ali trenutno, s obzirom na potrebe koje postoje u svim našim srednjim i osnovnim školama, lokalne samouprave ne mogu na sebe preuzeti obvezu sufinanciranja. Svakako se zalažemo za ravnomjeran razvoj i iste standarde u svim školama u županiji, te vjerujem da je ovo početak razgovora i tendencija koja je zanimljiva zbog načina decentralizacije, ali pripremljeni su veliki projekti i ulaganja, što sufinanciraju ministarstva i Županija. Ako se iz tog sustava izdvoji jedan dio, narušava se čitava slika i financijski koncept te se gubi određeni dio sredstava, što će detaljnije pojasniti županijski pročelnici i župan - rekao je Jenkač dodavši kako je uvjeren da će, kada će sve biti izgrađeno, gradovi koji raspolažu s nešto više sredstava, moći preuzeti određenu brigu nad školstvom.

Alen Runac, predsjednik Županijske skupštine, napomenuo je kratko da je ovakav stav potkrijepljen konzultacijama s pročelnikom i stručnim službama te njihovim stručnim mišljenjem.