HDZ i Bosilj Korotaju: Da ste gledali u svoj proračun ne bi vam se dogodile ovakve dubioze

S.B./Varaždinske vijesti | 19.2.2016. u 09:28h | Objavljeno u Aktualno

Prepucavanja na relaciji cestičkog HDZ-a i dosdašnjeg načelnika Cestice Mirka Korotaja ne prestaju. Nakon što se Korotaj priopćenjem osvrnuo na video HDZ-a, prozvavši ga pamfletom, javili su se ponovo iz HDZ-a. Razlog je, kažu, neargumentirano spominjanje i drugih jedinica lokalne samouprave u državi, pa tako i općine Vidovec, Sveti Ilija i Vinica.

Donosimo priopćenje u cijelosti.

Poštovani kolega Korotaj,

17. veljače ove godine obratili ste se medijima sa dopisom kao odgovor na video uradak Hrvatske demokratske zajednice Općine Cestica. Na portalima Varaždinskih vijesti  i Regionalnog tjednika Vi se potpisujete kao autor teksta dok se na portalu e-Varaždin potpisuje  Županijska organizacija HNS-a, a radi se o potpuno identičnom tekstu tako da je i pitanje tko je uopće autor tog priopćenja. No, to u ovom času nije ni važno. Međutim, žalosno je, neuobičajeno i potpuno neutemeljeno da u svom obraćanju uopće ne pobijate tvrdnje iznesene u video-uratku. Umjesto toga Vi gledate u –„tuđe dvorište“!

U Varaždinskoj županiji dosadašnja praksa svih čelnika (bez obzira na političku stranku) je bila međusobno uvažavanje i poštivanje te briga, rad i odgovornost prema vlastitim općinama i gradovima. Vi ste očito odlučili biti drugačiji od svih ostalih i prekinuti takvo ponašanje prema svojim kolegama u svom priopćenju u kojem ne obrazlažete stanje u svojoj Općini nego analizirate druge općine i gradove ne samo u našoj županiji nego i u cijeloj državi. Moramo Vam čestitati na takvoj hrabrosti i samouvjerenosti da ste kompetentni analizirati i ocjenjivati cijeli niz JLS-a sa područja cijele RH.  HDZ Općine Cestica govori o problemu u Općini Cestica, a Vi im ne odgovarate na pitanja nego skrećete sa teme, vrludate po cijeloj Hrvatskoj. Zašto? Zato jer nemate odgovor i jer znate da ste Vi odgovorni za nepodmirene obaveze koje su glavni razlog prijevremenih izbora, a sve ostalo je stvar procedure.

Svi načelnici i gradonačelnici iz naše županije vode brigu o svojim proračunima i svojim projektima osim Vas kolega Korotaj koji gledate u „tuđa dvorišta“. I tu se razlikujete od ostali čelnika, jer da ste gledali u svoj proračun i vodili brigu o trošenju novca iz istog ne bi Vam se dogodile ovakve dubioze i nepodmirene obaveze koje su i glavni razlog prijevremenih izbora u Općini Cestica. Da ste bili odgovorni prema proračunu ne bi stvorili tolike nepodmirene obaveze i ne bi došlo do  prijevremenih izbora. Znamo da ste tijekom prethodnih godine bili naučeni da vaši stranački vijećnici koji su imali većinu u općinskom vijeću prikrivaju vašu rastrošnost. Sada kada su vijećnici HDZ-a tražili da se to racionalizira kod Vas su izazvali zbunjenost i razočaranost jer nećete više moći trošiti novce poreznih obveznika bez polaganja računa javnosti. Vi ste jedini zakonski predlagatelj proračuna, a niste ga predložili stoga ste i jedini krivac za prijevremene izbore koliko god Vi to opovrgavali. Odlučili ste - radije novi izbori nego kontrola nad trošenjem proračunskih sredstava. HDZ-ove načelnike i gradonačelnike iz ironije nazivate perjanicama i navodite uspješni pod navodnicima. Ti isti brinu o svojim proračunima i ne gledaju druge, a još manje ih vrijeđaju za razliku od Vas kolega Korotaj. Isto tako znaju razliku između namjenskog kreditnog zaduženja u realizaciji ili otplati i nepodmirenih obaveza za razliku od Vas koji ste ovim dopisom pokazali elementarno neznanje tako da nas niti ne čude ovakve dubioze u proračunu Općine Cestica koje ste Vi i vaša stranačka ekipa stvorili. Po ponašanju, uvažavanju i odgovornosti pokazali ste da Vi želite biti drugačiji od svih ostalih načelnika i gradonačelnika iz naše županije bez obzira da li oni dolazili iz HNS-a, HDZ-a, HSS-a ili SDP-a, ali nažalost u negativnom kontekstu.

                                                                Predsjednik Povjerenstva za lokalnu upravu i samoupravu:

                                                                                                                                    Marin Bosilj