Habijan pozvao gradočelnika i sve gradske vijećnike na poštivanje Poslovnika o radu

Varaždinske vijesti | 14.3.2019. u 14:45h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan danas je održao konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na jučerašnju sjednicu te na nepoštivanje Poslovnika o radu Gradskog vijeća.

- Kao što sam jučer uvodno rekao za vrijeme same sjednice Gradskog vijeća, apeliram na gradonačelnika, njegove zamjenike i sve vijećnike i vijećnice, da se prilikom rasprave drže odredbi Poslovnika o radu Gradskog vijeća, da poštuju i uvažavaju jedni druge, ne upadaju jedni drugima u riječ i ne vrijeđaju jedni druge. Jučer je prilikom svog nastupa, kojeg bi dijelom okarakterizirao kao kršenje odredbi Poslovnika o radu Gradskog vijeća, vijećnica Natalija Martinčević, pod točkom dnevnog reda o izvješću gradonačelnika, sadržajno gledajući, govorila o nečemu što nije ni bila tema dnevnog reda, te sam je kao predsjednik Gradskog vijeća na to morao upozoriti. Ona je opetovano nastavila pričati o tome te sam joj nakon toga izrekao opomenu - rekao je Habijan.

- Apeliram na sve da čitaju odredbe Poslovnika. Pomalo me zbunilo to što je gospođa Martinčević bila vijećnica u četiri mandata, također je obnašala dužnost zamjenice gradonačelnika i saborske zastupnice te sam očekivao da poznaje odredbe Poslovnika, međutim danas iz njezinog istupa vidim da to nije tako. Rok za dostavu materijala nije 8 dana prije, Poslovnikom je vrlo jasno propisano da se materijali dostavljaju „u pravilu 10 dana“ prije sjednice. Kada je riječ o hitnosti sazivanja sjednice, prije nego krene sjednica glasuje se o opravdanosti hitnosti sjednice. Što se tiče odbora, nemam mehanizama da utječem na vijećnike da moraju doći, njihova je obveza da uz prisustvovanje sjednicama dolaze na odbore, no pravni ili novčani mehanizmi da se toga drže ne postoje. Vijećnica Natalija Martinčević prošle je godine bila svega na četiri sjednice Gradskog vijeća na što sam je također upozorio. Vijećnice i vijećnici bi se trebali posvetiti konstruktivnom radu, argumentiranim raspravama, a moja je dužnost da držim do ugleda i reputacije samog Gradskog vijeća - rekao je Habijan podsjetivši da je već ranije naglasio "da neće dopustiti da Gradsko vijeće postane poligon za prikupljanje jeftinih političkih poena".

Napomenuo je da je vijećnica Martinčević vjerojatno ranijih godina "navikla da joj se podilazi na način da govori o temama koje nisu na dnevnome redu", a za njezino demonstrativno napuštanje sjednica Gradskog vijeća "da je na razini dječjeg vrtića te da se on neće spuštati na tu razinu".