Habijan: Hoće li Upravno vijeće bolnice sutra svjesno kršiti zakon?

V.M./Varaždinske vijesti | 26.1.2017. u 14:31h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Damir Habijan još je jednom na današnjoj konferenciji za medije ponovio da je postupak razrješenja ravnateljice Opće Bolnice Varaždin Sanje Zember protuzakonit te da o tome odluku može donijeti samo ministar zdravstva.

Kako je naglasio Habijan, ni župan Predrag Štromar, ni pročelnica Ruža Jelovac, ni pravnica Jasminka Begić, kao ni predsjednik Upravnog vijeća bolnice Zoran Šantek niti itko drugi od članova UV-a nije reagirao na njegove navode, niti ih komentirao pa je bio prisiljen uputiti dopis ministru zdravlja, gospodinu Kujundžiću. Sličan dopis je uputila i bolnica prije nekoliko dana.

- Ukratko sam objasnio o čemu se radi, zašto smatram da je sam postupak razrješenja ravnateljice protuzakonit. Danas je stigao odgovor potpisan od strane ministra Kujunsžića u kojem se potvrđuju navodi koje sam ja iznio. Ministar je potvrdio ono što govorim već deset dana, a to je da samo on može smjeniti ravnateljicu u ovim okolnostima - rekao je Habijan.

Dodao je da je sjednica Upravnog vijeća bolnice zakazana za sutra, u 8 sati ujutro te da je na dnevnom redu prijedlog odluke o razrješenju ravnateljice.

- S obzirom na odgovor ministra, znaima me jesu li sigurni da takvu odluku žele staviti na sutrašnji dnevni red sjednice. Misle li doista na sutrašnjoj sjednici svjesno prekršiti zakon - pitao je dodavši kako očekuje njihov odgovor tijekom današnjeg dana ili da obrazlože činjenice na kojima temelje svoju odluku o razrješenju.

Habijan se osvrnuo i na potpisivanje aneksa ugovora sa specijalizantima i specijalistima, što se ravnateljici Zember također stavlja na teret, koja je postupila prema zakonskim propisima i pravilniku, a suprotno naredbi župana Štromara. Naveo je da je 24. siječnja donesena presuda prema kojoj je jednoj bonici naloženo da sklopi takav ugovor sa specijalistom.

- Opća bolnica Varaždin imala je 140 takvih slučajeva i postavljam pitanje što bi bilo da je ravnateljica slušala župana i postupila po njegovoj naredbi? Tko bi onda odgovarao za 140 fizičkih osoba koje bi podnijele tužbu protiv varaždinske bolnice - pitao je predsjednik varaždinskog HDZ-a naglasivši kako je ravnateljica postupila prema zakonu i da je spriječila stotinjak tužbi protiv same bolnice.

- Unatoč tome što upozoravam da rade nezakonito i što je ministar potvrdio moje tumačenje, oni će vjerojatno sutra pristupiti glasovanju. Desit će se to da će ravnateljica nažalost očito biti razrješena, ona će morati radi zaštite svojih prava pokrenuti sudski postupak koji će za tri godine dobiti. Postavlja se pitanje tko će biti odgovoran. Hoće li župan odgovarati za to? Misle li oni da su doista iznad zakona i da mogu krojiti sudbinu ljudi u našoj županiji - naveo je Habijan upitavši još jednom jesu li Štromar, Begić, Jelovac i Šantek doista iznad zakona i kad će se o svemu konačno oni sami oglasiti o ovoj temi.