FOTO Koalicijski partneri na izbore idu skupa, ali i jedni protiv drugih Foto: Foto agencija Sjever

FOTO Koalicijski partneri na izbore idu skupa, ali i jedni protiv drugih

V.M./Varaždinske vijesti | 21.3.2017. u 13:45h | Objavljeno u Aktualno

U atriju Starog grada u Varaždinu koalicijski sporazum potpisali su SDP, HNS, HSS, HSU i Hrvatski laburisti - Stranka rada, a radi se o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u Varaždinskoj županiji, a potpisan je i sporazum o zajedničkom izlasku na izbore u gradu Varaždinu između SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a i Hrvatskih laburista.

Potpisivanju koalicijskog sporazuma prisustvovali su predsjednik SDP-a Davor Bernardić, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, predsjednik HSS-a Krešimir Beljak, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, kao i prvi čovjek Laburista David Bregovac.

- Danas je početak proljeća, dva mjeseca do izbora i ovdje je danas prisutna snaga pet čvrstih, hrvatskih stranaka koje će, siguran sam, dati novog gradonačelnika grada Varaždina. Krovni slogan za predstojeće izbore je "Zajedno možemo", a moram primjetiti kako najbolje odgovara ovdje u Varaždinu. Naša je želja da Varaždin bude spoj naprednih tehnologija i mali sveučilišni grad. Želimo da ovaj grad bude kulturno, obrazovno i gospodarsko središte zemlje - rekao je Alen Kišić, kandidat SDP-a za varaždinskog gradonačelnika istaknuvši kako su ipak kratkoročni ciljevi oni koji najviše zanimaju građane.

- To su smanjenje cijena gradskih vrtića jer Varaždin ima najskuplji gradski vrtić. Riješit ćemo problem kritičnih točaka u prometu, tu su i prakirna mjesta građana, ali i posebna skupina koju treba izdvojiti, a to su umirovljenici. Uskrsnice, božićnice, još manja cijena gradskog prijevoza samo su neki od naših ciljeva. Imamo konkretan program koji će nam donijeti pobjedu - istaknuo je Kišić.

Varaždinski župan Predrag Štromar naglasio je kako je najvažnija tema rast plaća u Varaždinskoj županiji, ali i smanjenje nezaposlenosti te visoki standard obrazovanja. 

- Puno investitora želi investirati u Varaždinskoj županiji, a županijske su institucije poduzetnicima prijatelji. Zajedno odrađujemo projekte, građevinske dozvole, omogućavamo komunalnu infrastrukturu, vodimo ih za ruku od institucije do institucije samo kako bi što brže otvorili svoje pogone te zaposlili naše ljude. Varaždinska županija u par je godina povukla više od 80 milijuna kuna u školstvo. Naši su nam učenici prioritet, a to dokazuje da 90 posto škola u županiji polazi jednosmjensku nastavu. Imamo vrlo uspješne Centre izvrsnosti iz kojih proizlaze mnogi državni prvaci – istaknuo je kandidat za župana te obećao kako će u Varaždinskoj županiji besplatan prijevoz i dalje imati svi učenici, kao i besplatne udžbenike.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak ustvrdio je kako je Varaždin dobar primjer kako Hrvatska može izgledati drugačije od ostatka zemlje gdje je na vlasti HDZ.

- Varaždin je dobar primjer kako Hrvatska može izgledati drugačije od ostatka zemlje gdje su HDZ-ovci na vlasti. U Hrvatskoj su najuspješnije županije u kojima su na vlasti HNS, SDP ili IDS. Građani bi se trebali zapitati što to ne valja s političarima u Dalmaciji, Slavoniji, a što to valja u sjevernom dijelu Hrvatske? Ja ću reći da ne valja HDZ tamo i pozivam ljude ove županije i grada da podrže ovu koaliciju i da se tim HDZ-ovcima, koji truju ljudu ideološkim podjelama, dođe jednom na kraj - pozvao je Beljak.

Da je u Varaždinu učio kako se vode političke kampanje i pobjeđuje, otkrio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak te još jednom naglasio da je važno ulagati u obrazovanje i gospodarstvo.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić naglasio je da je Varaždin povijesno, kulturno i obrazovno središte sjevera Hrvatske, grad dobrih i vrijednih ljudi.

- Naši kandidati će učiniti Varaždin gradom po mjeri djece, ali i umirovljenika. Mi smo ujedinjena, progresivna koalicija koja može Hrvatskoj osigurati promjene uz jednu vodilju, interes ljudi u zemlji je ispred svakog političkog interesa - zaključio je Bernardić.

Na potpisivanju koalicijskih sporazuma nije bilo ludbreškog gradonačelnika Dubravka Bilića koji po novi mandat u Ludbregu ide bez HNS-a, a nije bilo ni Daniela Vlaisavljevića, SDP-ova kandidata za gradonačelnika Ivanca koji će se na izborima suprotstaviti aktualnom ivanečkom gradonačelniku Miloradu Batiniću (HNS).

Predsjednik GO SDP-a Dubravko Bilić priopćio je kako podržava koaliciju SDP, HNS, HSS, HSU i Hrvatskih laburista - Stranke rada na županijskoj razini.

- Podršku kao najuspješnija organizacija SDP-a u Varaždinskoj županiji dajemo i SDP-ovim kandidatima za gradonačelnike u SVetom Đurđu, Jalžabetu, Novom Marofu, Ivancu, Petrijancu i Varaždinu te kandidatima za zamjenike s koalicijskim partnerima - naveo je Bilić.