Dubravka Šuica u Varaždinu otvorila Ured hrvatskih HDZ/EPP europarlamentaraca Foto: Krešimir Đurić

Dubravka Šuica u Varaždinu otvorila Ured hrvatskih HDZ/EPP europarlamentaraca

Varaždinske vijesti | 12.4.2017. u 17:04h | Objavljeno u Aktualno

Zastupnica HDZ-a i Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu, Dubravka Šuica, danas je u Varaždinu otvorila Ured hrvatskih HDZ/EPP zastupnika u Europskom parlamentu.

- Mi smo i ranije imali urede diljem Hrvatske, a ovaj put smo odlučili da ćemo imati urede u Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Varaždinu, Osijeku i Zagrebu. Uredi već rade u Zagrebu, Dubrovniku i Splitu, danas je na redu Varaždin, a slijede Osijek i Rijeka. Želimo da veći gradovi, uz Zagreb, imaju predstavništvo Europskog parlamenta, odnosno Europske pučke stranke kojoj mi pripadamo, i pokušamo što je više moguće Europsku uniju približiti građanima - istaknula je Šuica i dodala kako joj se čini da do sada nije bilo uspjeha na tom području.

- Dokaz tome su i dosadašnje male izlaznosti na europske izbore, konkretno na prošlim izborima bila je samo 25 posto. Želimo više biti s građanima kako bismo im približili vrijednosti i koristi Europske unije. Naravno da postoje i dobre i loše strane, no puno je više dobrih strana. Moje je stajalište da smo presretni što smo se 2013. uspjeli pridružiti Europskoj uniji. Hrvatskoj je sada, kao punopravnoj članici EU, puno lakše donositi odluke i rješavati probleme u zajedništvu, nego individualno - kazala je Šuica.

Predsjednik varaždinskog HDZ-a i kandidat za varaždinskog gradonačelnika Damir Habijan izrazio je zadovoljstvo što je ured otvoren upravo u Varaždinu.

- Ovaj ured je izuzetno bitan te pokazuje da mi i prije službenog početka kampanje i izbora, konkretno radimo. Činjenica je, nažalost, da grad Varaždin u proteklom razdoblju iz europskih fondova nije povukao niti jedan cent. To je ono što trebamo mijenjati i to smo naglasili u našem programu, prije svega mislim na osnivanje Upravnog odjela za europske fondove. Spomenuo bih i neke projekte koje definitivno moramo pokrenuti, primjerice, urbani kampus, dakle nova zgrada Fakulteta organizacije i informatike, a inzistirat ćemo na hitnoj izmjeni operativnog programa, budući da je za vrijeme Milanovićeve Vlade, zbog pogreške u pregovorima, obrazovna infrastruktura bila skinuta s indikativne liste, a danas vidimo negativne posljedice takve odluke. Tu su još i projekti na koje smo upozoravali prošle godine, imali smo natječaje za pružne prijelaze i problem Kućanske rampe mogao se riješiti preko EU fondova. Siguran sam da ćemo mi uspjeti sve to promijeniti i realizirati projekte koji iz raznih razloga nisu iskorišteni - rekao je ovom prilikom Habijan.

Ured hrvatskih HDZ/EPP zastupnika u Europskom parlamentu bit će smješten u prostorijama stranke, rekao je Habijan, i napomenuo da pritom neće biti dodatnog zapošljavanja, već će se naglasak staviti na bolju komunikaciju s građanima i upoznavanju s institucijama i mogućnostima Europske unije te korištenju europskih fondova.

Dubravka Šuica kazala je da će u varaždinskom uredu raditi Sanja Labaš, tajnica Gradskog odbora HDZ-a Varaždin.

- Sanja Labaš je stažirala kod mene u Bruxellesu i upoznata je s radom Europskog parlamenta - naglasila je Šuica.