Damir Habijan: Članstvo u stranci ne znači da netko nije stručan u svom području Foto: Krešimir Đurić

Damir Habijan: Članstvo u stranci ne znači da netko nije stručan u svom području

| 4.12.2017. u 14:14h | Objavljeno u Aktualno

Iza nas je duga kampanja, lokalni izbori, dolazak nove gradske i županijske vlasti, jedna, politički gledano, vrlo turbulentna godina, veli Damir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina i predsjednik varaždinskog HDZ-a, osvrćući se gradske, ali i šire prilike u kojima grad Varaždin obilježava svoj dan.

Slaže li se da bi one, u najmanju ruku, mogle biti bolje, odnosno jesu li na vidiku bolji dani i kako se za njih izboriti, zanimalo nas je.

Uvijek ističem da promjene nisu moguće preko noći. Vrijeme je ključan čimbenik te je iluzorno očekivati da će se promjenom izvršne vlasti kratkoročno riješiti svi problemi. Grad Varaždin je na prekretnici i krajnje je vrijeme da odredimo smjer kojim želimo ići i da se izjasnimo oko dugoročne strategije razvoja našeg grada. Vrijeme je da prestanemo donositi odluke ad hoc, kao što je to bio slučaj s prošlim gradskim vlastima. Varaždin mora postati bitan čimbenik u stvaranju politika na nacionalnoj razini, da se i nas pita za mišljenje. Trebamo sudjelovati u osmišljavanju politika, a ne da bez pogovorno klimamo glavom i zadovoljavamo se mrvicama iz Zagreba. Hoće li doći bolji dani za naš grad, ovisi isključivo o nama, nikome drugom. Koliko ćemo biti uporni, s kolikim samopouzdanjem ćemo željeti ostvariti naše projekte i ustrajati na njihovoj provedbi, takav će biti i konačni rezultat. Vrijeme kada smo prebacivali krivnju, odnosno tražili krivca za loše rezultate, je prošlo.

Nakon ostavki čelnih ljudi, direktora gradskih tvrtki i pročelnika upravnih odjela, oni ostaju raditi u istima. Je li to u redu, ako nisu zadovolji ranije i morali su se zato maknuti?

Mišljenja sam da onaj tko pobijedi na lokalnim izborima ima pravo izabrati svoje najbliže suradnike. Prije svega, ovdje mislim na pročelnike. Problem se javlja u zakonskoj regulativi, koja propisuje da pročelnici zaključuju ugovor na neodređeno vrijeme te tako nakon prestanka mandata ostaju u sustavu, a novi pročelnici, ako nisu do sad bili zaposlenici gradske uprave, dobivaju ugovore na neodređeno vrijeme. To u konačnici dovodi do porasta zaposlenika u Gradu. Dakle, to je problem koji treba riješiti na nacionalnoj razini. Pobornik sam ideje da gradonačelnik i pročelnici, isto kao i premijer i njegovi ministri, odlaze, ako ne dobiju povjerenje većine u Saboru, odnosno ako izgube izbore.

Je li točno da su sva čelna mjesta u Gradu i njegovim tvrtkama, podijeljena u omjeru 2:1 pri čemu HDZ dobiva 30 posto?

GLAS i HDZ surađuju ili su u koaliciji, kako god. Ono što je bitno da se postigne suglasje da na vodeća mjesta u ustanovama i društvima u vlasništvu grada dođu stručni i kvalificirani ljudi, temeljem javnog natječaja. Je li netko pripadnik neke stranke ne može biti ni otegotni ni olakotni kriterij. Ako je osoba stručna i kvalificirana, kriterij pripadnosti nekoj stranci je za mene nebitan.

No, budu li svi pročelnici i direktori „slučajno“ iz redova koalicije, neće li to li to biti nastavak političkog odabira, koji se predbacivao Habušu?

Ponavljam, inzistirati ću na stručnosti i kvalificiranosti i to je jedini kriterij. Članstvo u stranci ne znači da netko nije stručan u svom području, ali isto tako uopće nije kriterij da bi netko dobio određenu funkciju. Tako dugo dok sam predsjednik HDZ-a Grada Varaždina neću dopustiti bilo kakvu trgovinu, a pogotovo ne utapanje naše stranke, kao što je to bio slučaj prije više od deset godina. HDZ je u gradu Varaždinu relevantan politički čimbenik. Na ovim izborima samostalno je osvojio 15 posto glasova. Lijeve stranke, njih pet u koaliciji, nešto više od 24 posto. Prema tome, smatram da trebam nastaviti ovim putem i da se dugoročno ovaj način vođenja isplati.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u