Čehok: Mi nećemo reći da smo pobijedili, ali možemo reći da nismo izgubili Foto: Ivana Dreven

Čehok: Mi nećemo reći da smo pobijedili, ali možemo reći da nismo izgubili

| 6.5.2019. u 10:58h | Objavljeno u Aktualno

- Kao što znate, mi smo na ovim izborima za mjesne odbore podržali nezavisne liste i iznimno smo zadovoljni rezultatom, osobito zbog činjenice da je ovo prvi put da su nezavisne liste uspjele pokriti cijeli grad i da na izbornim listićima nije bilo moje ime - istaknuo je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok osvrčući se na rezultate jučerašnjih izbora za Vijeća mjesnih odbora u gradu Varaždinu.

Komentirao je i slabu izlaznost Varaždinaca na biračka mjesta.

- Jako je mala izlaznost, 15 posto, što naravno odgovara strankama koje imaju svoje stranačko članstvo, odnosno, osobito koalicijama stranaka - rekao je Čehok.

- Svjesni smo da će, kako kako to obično biva, svi biti pobjednici i da će svi proglasiti pobjedu. Mi nećemo reći da smo pobjedili, ali možemo reći da nismo izgubili, zbog toga što će se jedino s nama moći i formirati Vijeća i izabrati predsjednici u 14 od 16 mjesnih odbora. Nama je i bilo najbitnije da izađemo s nezavisnim kandidatima i da imamo mogućnost formiranja Vijeća - napomenuo je Čehok.

Dao je i svoje viđenje rezultata i posljedica ovih izbora.

- Nakon ovih izbora potpuno je evidentno da je ove potpuni poraz ljevice u gradu. Oni su, prema našim računicama, premda su išle tri stranke zajedno, osvojili nešto više od 20 mandata manje nego 2015. godine. Osobito je bitno da će kod njih doći, i već sada dolazi do raskola, jer nije čudo da političke grupacije proglase pobjedu, ali unutar koalicije su pobjedu proglasili i SDP i Reformisti! Prema tome, oni su već sada u svađi - reako je Čehok.

Izdvojio je poziciju reformista u odnosu na HDZ i SDP.

- Govoreći iz pozicije političkog analitičara, smatram da će osobito zanimljivo biti vidjeti kome se priklanjaju Reformisti. Oni su na državnoj razini u koaliciji s HDZ-om, kao i na županijskoj razini, i sad će se vidjeti hoće li Reformisti po mjesnim odborima podržati HDZ-ove kandidate ili će podržavati SDP-ove kandidate. Podrže li SDP-ove kandidate, to znači da su na mjesnim odborima jednostavno Čačić i Reformisti prešli u drugu političku grupaciju i da su zapravo razvrgnuli koaliciju na državnoj i županijskoj razini - zaključio je Čehok.

- Evidentno je i da će koalicija Reformisti-SDP-HSU, koji su dosad imali i 10 od 16 mjesnih odbora, prema razultatima iz 2015., sada će imati samo dva od 16, a u ostalih 14, kako sada stvari stoje, vlast će formirati HNS, HDZ i naše nezavisne liste. Dakle, to je apsolutna naša pobjeda, svih ovih triju stranaka, tako da se nadam da će mjesni odbori ubuduće djelovati bez prevelikih političkih trzavica, kao što su, nažalost, bile do sada. Kada uzmemo rezultate i sastav od 2015.-2019., gotovo ni jedan se mjesni odbor nije održao u istom sastavu. Dakle, mjesne odbore treba osloboditi prevelikoga strančarenja i mislim da upravo naša nezavisna lista jest jamstvo toga da tu prevelikoga strančarenja neće biti - rekao je na kraju Čehok.