Čehok: Kišić se doselio samo zato da bi se mogao kandidirati

vv | 27.4.2017. u 06:04h | Objavljeno u Aktualno

Kišić je govorio da je Habuš nesposoban riješiti bale, no da on ima rješenje, ali da ga neće reći. A bili su u koaliciji! To je meni neshvatljivo, ustvrdio je Ivan Čehok, bivši varaždinski gradonačelnik i jedan od kandidata za tu funkciju na svibanjskim izborima, tijekom gostovanja u emisiji Pressing N1 televizije voditelja Petra Štefanića.

Na upit je li logično da se Andro Vlahušić ne smije kandidirati, a on smije, Čehok je odgovorio da je to sukladno zakonu.

- Jesu li zakoni uvijek logični? O tome bi trebao raspravljati zakonodavac, a ne cijelo društvo. Međutim, sigurno je da nije isto ako je netko pravomoćno osuđen ili se protiv nekoga vode postupci… Zakonodavac je propisao da Vlahušić i svi takvi s pravomoćnim presudama za određena djela ne mogu sudjelovati na izborima - ukazao je Čehok.

Upozorio je da su istrage vođeni i protiv Alain Juppéa, bivšeg francuskog ministra i premijera, dok je bio šef kabineta Chiraca protiv kojeg se također vodila istraga.

- Mislim da je 2004. i osuđen, nakon čega je bio u zatvoru, da bi 2006. bio izabran za gradonačelnika Bordeauxa i to je još, mislim, i danas. Dakle, Francuz nisu zapriječili da se kandidira netko tko je pravomoćno osuđen. Ima i drukčijih primjera, tako da je po tom pitanju praksa šarolika, ustvrdio je Čehok u vezi dvojice francuskih političara: Chiraca, koji je samo zbog predsjedničkog imuniteta osuđen za raniju pronevjeru tek 2011., nakon čega je nestao s političke scene, te Juppea, koji je zbog ilegalnog financiranja stranačkih službenika osuđen na  18 mjeseci uvjetno, kaznu koja automatski povlači za sobom nemogućnost obnašanja izbornih funkcija u razdoblju od deset godina, ali je nakon žalbe pravomoćno osuđen na 14 mjeseci uvjetnog zatvora i godina dana zabrane bavljenja politikom.

Čehok je naglasio da je „apsolutno nedužan“, a budući da mu se sudi u tri postupka, upitan je li mu kroz glavu prošlo da možda nije pametno se kandidirati, bez obzira što se smatra nedužnim.

- Takve misli dođu svakom čovjeku tko je odgovoran pred građanima - odgovorio je Čehok.

Dodao je da nije „uopće razmišljao o kandidaturi“, ali na to su ga potaknule ankete prošlog ljeta, kada se već naslućivalo da će „aktualna vlast HNS-a i SDP-a završiti debaklom“.

- Ispalo je da daleko najveću podršku imam ja. Sigurno je da to čovjeka obvezuje i morate razmišljati zašto vas građani podupiru unatoč svemu ovome: jesu li uvjereni da ste nedužni, postoji li politička odgovornost… rekao je Čehok govoreći o lanjskoj anketi koju je objavio Regionalni tjednik, dok druge u javnosti nisu poznate.

Na pitanje je li moguće da ne postoji politička, a postoji kaznena odgovornost, Čehok je ukazao da su se svi sporni događaji zbog kojih mu se sudi odvijali 2008. i početkom 2009., pa ipak je dobio podršku na izborima 2009. godine.

- Dakle, građani sasvim sigurno nisu vidjeli mogu političku odgovornost jer da su vidjeli, ne bi me birali, upozorio je Čehok, naglasivši da su „građani krajnja instanca demokracije i treba ih slušati“.

Ustvrdivši da u Hrvatskoj imamo pomalo čudnu situaciju, ukazao je da nakon izbora pada popularnost svih vlada, odnosno mali je postotak građana koji vjeruje da se ide u dobrom smjeru, dok je u Varaždinu obratno - ankete konkurenta pokazuju da većina građana danas smatra da se grad u njegovo vrijeme dobro razvijao i da su to bila „zlatna vremena“, dok je on većinom pozitivna ličnost.

Na upit je li moguće da se grad dobro razvijao, a da ipak dobijete pravomoćnu osuđujuću presudu, Čehok je iznio vjeru da se to neće dogoditi jer je nedužan.

- Svi ti sporni projekti nastavili su se i kada nisam imao nekog upliva, a završili su s puno većom štetom i gorem stanju, nego kad sam bio gradonačelnik. Da ovisi o mojoj volji i mojem utjecaju valjda bi danas bili spašeni, rekao je Čehok, vjerojatno misleći prije svega na odložene bale u Brezju.

Na upit zašto mu se onda sudi, odnosno koja je motivacija za to, Čehok je rekao da u to „ne bi ulazio jer bi morao ulaziti u same predmete“,  nakon čega je upitan je li žrtva progona.

- Uhićen sam na zadnji dan zatvaranja poglavlja 23. Da bismo mogli završiti pregovore o ulasku u EU, mi smo to poglavlje morali zatvoriti. Ne bih govorio zašto sam pritvoren. Mi, a o tome nažalost govore svi pravni stručnjaci, pa i vrsni suci, imamo loše kazneno zakonodavstvo i Zakon o kaznenom postupku koje je u najvećem dijelu srušio Ustavni sud, pa smo ga primijenili zbrda zdola pa danas vrsni stručnjaci i suci govore da imamo loš zakon. Imali smo zakon po kojem je doista bilo moguće čovjeka uhititi, staviti pod istragu, a da vi kao okrivljenik niste imali blagog pojma što se s vašim predmetom događa. Kafkavijanski proces. Kad sam kao klinac čitao Kafku mislio da je to nije moguće. A kasnije sam shvatio da je moguće, odgovorio je Čehok govoreći o vremenu kada se ukazivala da u Hrvatskoj nedostaje volje za borbu protiv korupcije na lokalnoj razini, a on se pokazao kao dobra „lovina“, uz ostalo, jer iza sebe nije imao niti jednu stranku, tako da su njegovi neformalni apeli prema premijerki bili uzaludni.

Upitan hoće li politički protivnici koristiti postupke kao argumente protiv njega, Čehok je ustvrdio da se „oni šest godina ničim drugim i ne bave u Varaždinu“ nego njegovim ocrnjivanjem i svega onoga što je radio, a njegove projekte koji su preuzeli ostavili su u „još većem krahu", dok su maknuli sve njegove pročelnike.

Naglašavajući da osveta nije motiv njegovog izlaska na izbore, ocijenio je da je u Varaždinu „sve vruće i da grad vrije jer je ovih šest godina bilo potpuno nazadovanje“.

- Varaždin je prednjačio i najbrže se razvijao. U šest godina napravili smo nekoliko godina unatrag. Danas je najniža plaća u Hrvatskoj u Varaždinu, naglasio je Čehok te napomenuo da je i u njegovo vrijeme bilo gradova koji se uopće nisu razvijali, dok danas ima gradova koji se razvijaju usprkos krizi.

Upitan kako gleda na izjavu SDP-ov kandidat Alen Kišića da neće moći voditi grad jer ponedjeljkom i srijedom idete na suđenje u Zagreb, Čehok je bio oštar.

- Zanimljivo kako on zna. Ne znam kako bi to on mogao znati, tim više što se on prije šest mjeseci doselio u Varaždin. To što se doselio nije minus jer mi Varaždinci nismo ksenofobi i zatvoreni. Ne bih nikada nekome predbacio što nije rođeni Varaždinec. Ali kada se doselite samo zato da biste se mogli kandidirati, onda je veliko pitanje koji su vaši stvarni motivi.
Ja bih volio da je Kišić godinu ili dvije živio stalno pa da poznaje grad i kandidira se. Ali kad SDP i HNS nemaju kandidata pa mu vele da promijeni prebivalište... A obitelj mu se vrati natrag… Postavlja se pitanje je li to taktički potez da bi se mogli kandidirati, rekao je Čehok.

Uslijedilo je možda i ključna dvojbe, uz pitanje moguće osude tijekom mandata: bi li mogao biti uhićen kad postanete gradonačelnik?

- Meni se prijeti... šest godine, ne represivni i pravosudni organi, nego moji politički protivnici… Stalno me žele ugroziti, ukloniti me iz političkog života ili mi nabiti mi strah u kosti. Međutim, odgovorio je.

Nakon toga voditelj je ukazao na „priče“ da u slučaju izricanja pritvora neće ni preuzeti vlast, nego je odmah po izboru prepustiti zamjeniku Avaru.

- Ja sam uvijek upravljao na taj način da sam se oslanjao na stručne ljude, na zamjenike i pročelnike i ne vidim zbog čega Avar ne bi preuzeo dio odgovornosti, ali svoju ne mislim prebacivati, odgovorio je Čehok.

Upitan je li iz jedne velike stranke došla poruka "nemoj se kandidirati i sve će biti u redu, kandidiraj se i ništa neće biti u redu", rekao je da je dobivao svakakve poruke i 2009., pa 2011 i dalje.

- To je jedan obrazac ponašanja u hrvatskoj politici i političkim podmetanjima. Nisam se ni tada plašio, ne plašim se ni danas. Ponavljam, moja je savjest čista. Ne da nisam napravio štetu, već sam napravio korist, što ću i dokazati te se nemam čega plašiti, naglasio je Čehok te iznio nadu da će izvući Varaždin iz letargije s ekipom većinom kompetentnih i stručnih ljudi, koji imaju znanja i referenci, koju nije bilo lako okupiti, poručio je Čehok na kraju prvog dijela emisije.

U nastavku, nažalost, nije bilo ni riječi o Čehokovoj ekipi koja bi trebala izvući Varaždin, iako je to bilo najavljeno, već se govorilo o ugrožavanju javnog rada uslijed mogućnosti stalog produljivanja istraga,  zašto je dao ostavku do koje je došlo, kako je rekao, „da grad ne bi trpio jer je pod istragom“, njegovom svjetonazoru pa i suparnicima.

- Ne bih volio govoriti o osobama kojih nema ovdje. Habijan je mlad čovjek relativno nevješt u politici. Ima mogućnosti osvojiti dobar dio biračkoga tijela, ali imat će poteškoće jer je za zamjenike izabrao nestranačke ljude. Kad imate HDZ koji je najjača stranka, postavlja se pitanje ne možete li iz GO pronaći svoje zamjenike, napomenuo je Čehok dodavši da to nije njegova zamjerka, već unutar stranke.

Naglasivši da je uvijek pružao ruku pomirenja, Čehok je rekao da je uvijek bio most pomirenja, direktori tvrtki u njegovo vrijeme birani su putem natječaja, a ne po stranačkom ključu. Govoreći o kampanji, rekao je da je uglavnom sami financiraju jer nije skupa, dijelom i novcem koji je Avar dobio kao vijećnik, a manjim dijelom donacijama.   

Odbacio je nagađanja da mu kampanju vodi Ratko Maček, a ništa neobično ne vidi u političkom angažmanu svog bivšeg odvjetnika. Upitan vidi li onda nešto neobično u tome da se politički aktivirao uz njegovog odvjetnika i njegov suoptuženik Davor Patafta.

- Ne znam, nisam vidio tu listu. Vidio sam samo da javno zajedno nastupaju. Ja i Patafta se samo zajedno branimo,  a u lokalnim medijima vidim da traži da mu se ispričam jer smatra da je on najviše oštećen. No dokazat ću da grad nije oštećen, već da je imao koristi. Ja Patafti ništa ne dugujem niti imam poslove s njime, rekao je Čehok te naveo da je plaćao sve račune, pa i za letanje Winairom.

Osvrnuo se i na Ivu Sanadera, kao i na razgovore sa Zoranom Milanovićem, odnosno njihovim stankama.

- Niti je HDZ demokršćanska stranke, niti se SDP bori za prava radnika. Sve stanke su gotovo sličnih programa. Most je u jednom trenutku bio blagotvoran.  Oni su mene oduševili time da se ukinu županije, što je jedinih šest milijardi kuna koje bi Hrvatska mogla odmah imati, ukazao je Čehok.

Ustvrdivši da nije ni znao da su u srodstvu Ivo Sanader i Vlado Sanader, bivši čelnik Brodosplit Inženjeringa koji je 2003. gradio varaždinske bazene, Čehok je odbacio da bi bile afere oko tog „dobrog projekta“ kod kojeg su konačni troškovi gradnje bili na kraju osjetno veći od prvotno ugovorenih.

Svi postupci protiv njega, kako je dodao, vode se zbog toga što u Hrvatskoj nije bilo standardizirano građevinsko vještačenje, zbog čega su probleme imali i drugi.

- Mogu li ja kao sveučilišni profesor filozofije prosuđivati kako netko vještači? Pri tome moram reći da smo mi dobili od države zemljište čiji je kvadrat Porezna procijenila na 2,5 eura, a Patafti smo ga prodali po 13. Kako sam mogao ja štetu, da ne ulazim u postupak. Preko Grad Varaždina  je prošlo dva milijuna kvadrata zemljišta, a nemoguće da nekome nije sporno 20 tisuća. Ali to nije nešto zbog čega bi se zatvarao i uhitio. Ja nisam u to bio involviran kao gradonačelnik, niti mogu znati postoji li u Hrvatskoj baždarena metodologija, ustvrdio je Čehok.

Zatim je upitan kako to da za gradonačelnika ima devet kandidata.

- S obzirom da je većina građana prijašnju vlast smatrala mediokritetskom, odnosno da ništa posebno nije napravila, sada jako puno ljudi misli da može bolje. Habuša su prisili da se ne kandidira. Svu svoju strategiju temeljio je na neistinama o meni. No s lažima se može ići, ali nema povratka. Njega su zapravo žrtvovali radi koalicijskog mira, da bi održali neprirodan brak HNS-a i SDP-a. Zato sve što ne valja prebacit će na njega. Samo da se stranke spase. Te dvije stranke nikad u Varaždinu nisu bile složne. Zbog toga nije bilo ni rezultata. Kišić je govorio da je Habuš nesposoban riješiti bale,  no da on ima rješenje, ali da ga neće reći. A bili su u koaliciji! To je meni neshvatljivo, ustvrdio je Čehok.

Upitan da se osvrne na tvrdnje kako je sve loše krenulo zbog razmimoilaženja njega i Čačića, Čehok je rekao da je to istina.

- Habuš nije sam sebe politički stvorio. Njegov politički otac je Čačić kojem u HNS-u okrenuli leđa pa su počeli s njegovom javnom difamacijom. Ja se s njime ne zamaram jer on je kandidat za župana, a ja bih županije ukinuo, rekao je Čačić, podsjetivši da je Natalija Martinčević bila zamjenica Habuša te da nema veliku potporu.  

Naglasivši da su u sat vremena uspjeli prikupiti potreban broj potpisa, Čehok je upita kako to da građanima ne smetaju postupci.

- Kako bi smetali kad vide da su projekti zbog kojih se meni sudi završili su daleko neslavnije i donijeli više štete, odgovorio je Čehok te dodao da njegov program ljudi prepoznaju jer ima projekte i rokove.

Kao prvo, naveo je da će pokušati spasiti projekt Tehnološkog parka 2, zatim izgradnju informatičkog kampusa jer Varaždin želi tako etablirati, daljnjeg razvoja gospodarskih zona te  razvoja osnovnoškolskog obrazovanja i podizanja kvalitete života kako bi se zaustavilo iseljavanje, osobito mladih.

Upitan ponovno što ako bude osuđen, ponovio je da je nedužan.

- Mislim da to nije moguće i da ću mandat završiti. I Andro Vlahušić bio uvjetno osuđen, pa je nastavio biti gradonačelnik. Pod istragama su bili i Chirac i Kohl. I njemački parlamentarci su bili od istragama zbog novca iz VW-a. No to nije bilo nešto zbog čega bi se u Njemačkoj donio zakon kojim se priječi kandidiranje. Dakle, tu treba biti oprezan.  No, prihvatljiva mi dopuna zakona od strane Mosta kojim se nekim osuđenima prijeći kandidiranje, ustvrdio je Čehok te ukazao da treba biti oprezan  u „hajci koja se vodi protiv javnih osoba koje su u postupcima“ jer na kraju mogu biti oslobođene, kao Rončević.