Čačić: "Načelnik je kriv što nemate jednosmjensku nastavu"; Levak: "Ako župan ne poznaje zakone, neka pita"

Varaždinske vijesti | 9.5.2019. u 15:14h | Objavljeno u Aktualno

U srijedu 8. svibnja Narodna stranka - Reformisti održala je predizborne skupove u Martijancu i Ludbregu, kojima su prisustvovali kandidati stranke za izbore za EU parlament Radimir Čačić, Natalija Martinčević i Tomislav Paljak.

reformisti_martijanec_1.JPG

Mještanima Martijanca obratio se predsjednik Reformista i nositelj liste Reformista za Europski parlament Radimir Čačić.

- Ono što ovdje imamo kao stalni problem, to je pojava da se javljaju stvari koje ste već vidjeli. Imali ste nekad načelnika koji je mislio da sve zna, a i sad imate načelnika koji misli isto to. Rezultati su ono po čemu mjerimo ljude, a ja ih mjerim i po tome koliko su u stanju držati svoju riječ i svoj stav. Sa sadašnjim načelnikom dogovorili smo da županija obnovi školu, a drugi dio škole, u iznosu oko 7,5 milijuna kuna, što čini otprilike pola cijelog iznosa, financirat će Općina. Županija je napravila sve pripreme, napravila projekt, prijavila projekt, dobili smo EU novac i dali svoj novac te svoj dio priveli kraju. Za to cijelo vrijeme Općina nije napravila ništa, osim što se načelnik fotografirao s HDZ-ovim saborskim zastupnikom Stričakom na radovima na školi. Na kraju je načelnik rekao da očekuje da županija napravi i drugi dio škole za koji se obvezao da će napraviti općina. I zato, zahvaljujući njemu, vi opet nećete imati jednosmjensku nastavu, to je sramota - rekao je Čačić u Martijancu.

reformisti_martijanec_2.JPG

Na njegovu izjavu reagirao je načelnik Martijanca, Dražen Levak.

cacic-u-martijancu_01.jpg

- Jasno mi je da čovjek ne može sve znati sve pa čak i jedan vrlo uvaženi čovjek i političar kao što je Radimir Čačić, a koji očito ne poznaje zakone i djelokrug Županije. Jer da poznaje zakone, znao bi da je Republika Hrvatska sukladno članku 96. st. 2. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, svoja osnivačka prava nad Osnovnom školom Martijanec prenijela na Varaždinsku županiju pa sukladno tome ona jedina ima zakonsku obvezu osigurati jednosmjensku nastavu u Osnovnoj školi Martijanec. Ako županu to nije poznato, neka se o toj obvezi informira kod HDZ-ovog pročelnika Miroslava Huđeka koji će mu znati pojasniti. Također, ako Varaždinska županija nije u mogućnosti jedino u Osnovnoj školi Martijanec osigurati jednosmjensku nastavu neka to javno i kaže, pa smo suglasni da to izvrši Općina Martijanec, naravno uz prethodni prijenos osnivačkih prava na Općinu Martijanec kao što su to već zatražile i druge JLS s područja Varaždinske županije - pozvao je načelnik Levak.

cacic-u-martijancu_02.jpg

Čačić se obratio građanima i na skupu u Ludbregu.

- Bez obzira na sve projekte koje ova županija radi, ovog trenutka nam se pokušava podmetnuti noga. Taj primjer je ovdje dobro poznat. U mom prvom mandatu u cijeloj županiji smo izgradili 32 škole i dvorane, od čega je financiranje u iznosu 55 posto trebala platiti država, 35 posto županija, a 10 posto općine i gradovi. Država svoju obavezu nije izvršila. Ovdje kad govorimo o JPP- u to je udarilo samo Varaždinsku i Koprivničko-križevačku županiju. Kad je došla sadašnja Vlada HDZ-HNS, zatražio sam dvije stvari - da u program uvrste brzu željeznicu i da nam vrate novac za škole i dvorane. To su i potvrdili. Sa Štromarom i Divjak napravili smo nagodbu kojom vraćaju novac, a mi opraštamo zatezne kamate. Do danas po tom pitanju nisu napravili ništa. U međuvremenu je sud donio odluku da nam država mora vratiti novce. Putem ministrice Divjak žale se na presudu, kako bi spriječila da njezini sugrađani dobiju novac na koji imaju pravo. To je bezobrazluk koji nitko ne treba trpjeti, pogotovo građani - poručio je Čačić u Ludbregu.

reformisti_ludbreg_1.JPG

reformisti_ludbreg_2.JPG