Čačić Štromaru: Dosta je! Prestanite nam nanositi štetu!

| 10.10.2017. u 14:15h | Objavljeno u Aktualno

Danas je župan Varaždinske županije Radimir Čačić na konferenciji za novinare predstavio javno pismo koje je u ponedjeljak poslao premijeru Andreju Plenkoviću u cilju povrata sredstava Varaždinskoj županiji za JPP projekte. Čačić je premijera ujedno zamolio da donese osobnu odluku o tome ili da razriješi potpredsjednika Vlade Predraga Štromara kako bi se spriječilo njegovo daljnje djelovanje na nanošenju štete građankama i građanima Varaždinske županije opstrukcijom povrata sredstava.

Podsjetimo, radi se o 30 milijuna kuna za sufinanciranje dospjelih najamnina za školske objekte i dvorane, kao i o budućim uplatama.

- Obveze države su redovno bile isplaćivane kada sam ja bio potpredsjednik Vlade Zorana Milanovića, i kada sam izašao iz Vlade, nitko nikada te obveze nije osporavao, sve do HDZ-ovih Vlada. Nikome tada nije palo na pamet da stvara bilo kakav zakonski okvir za te isplate. Svako daljnje otvaranje teme da tu još nešto treba petljati je samo petljanje - rekao je Čaćić, te dodao da je Štromar svojedobno upravo zbog toga podigao tužbu protiv Vlade.

Neisplata dugova dovodi do toga da u Županiji ne mogu točno definirati budžet za sljedeću godinu.

- Država svoj budžet definira i ona te isplate već ima u budžetu i Štromar petlja, skupa sa svojom ministricom Divjak. Izmišlja da mu treba još nekakva promjena - rekao je Čačić, te poručio Štromaru da nema ništa protiv ako želi skupljati političke poene glumeći da nešto radi, ali neka se ovaj problem realizira odmah.

O svemu tome je Čačić trebao razgovarati na sastanku s Štromarom i ministricom obrazovanja i znanosti Blaženkom Divjak, no taj sastanak je bio otkazan. Nakon što je Čačić 27. rujna uputio pismo ministrici Divjak, o čemu je obavijest poslana i premijeru Plenkoviću, novi sastanak je bio zakazan za četvrtak, 5. listopada. Međutim, ponovno je otkazan do daljnjega, bez ikakvog obrazloženja ili isprike. Zbog toga je Čačić u javnom pismu i o tome obavijestio premijera Plenkovića.

Čačić je ujedno reagirao i na Štromarove izjave objavljene u Varaždinskim vijestima od 3. listopada, u tekstu pod naslovom „Županiji ćemo osigurati oko 300 milijuna kuna za obrazovanje“.

- Ma nemojte nam osigurati ništa, vratite nam naše novce. Samo nam nemojte pomagati - rekao je Čačić te ujedno reagirao i na to da Štromar poručuje kako ćeosigurati novac za energetsku obnovu škola, a uopće nema veze s tim. Ti projekti se, s jedne strane financiruju iz Fonda za energetsku učinkovitost, EU fondova i APN-u, i s druge strane iz budžeta Županije.

- Mi financiramo, pripremamo i projektiramo projekte. Samo nam nemojte smetati. Štromar je izjavio da su oni, HNS, u Vladi izgradili autoceste, POS i riješili brodogradnju. Ne znam tko su to „oni“, meni se činilo da sam ja to radio. Stari sam čovjek, pa zaboravljam, ali ipak imam dojam da sam to ja radio. Vidim da su na „tapeti“ i neke nove stvari, vidim da je sad i brza pruga Štromarova, odnosno Čačićeva pod navodnicima. Svašta čovjek doživi i čuje, ali što je previše je previše. Vrijeme je da se prestanu liječiti kompleksi. Prestanite nam nanositi štetu. Dosta je! - poručio je Čačić.

pismo premijeru

pismo ministrici Divjak