Čačić: Potvrdilo se ono na što sam upozoravao, izmjene Zakon su bile nepotrebne

J.Š./Varaždinske vijesti | 19.7.2018. u 14:43h | Objavljeno u Aktualno

Budući da je Trgovački sud u Varaždinu jučer, 18. srpnja, objavio nepravomoćnu presudu kojom je u cijelosti usvojio tužbu Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice protiv Republike Hrvatske radi isplate novca za najamnine za izgradnju Gimnazije i sportske dvorane u Koprivnici po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP), župan Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji za medije zaključio da su izmjene Zakona, koje su izglasane u Saboru u petak, 13. srpnja, bile nepotrebne.

- Za Varaždinsku županiju ovo je jedna od najvažnijih presuda iako se odnosi na tužbu Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice. S obzirom na to da se tužba Varaždinske županije temelji na istoj osnovi i na istim činjenicama, za očekivati je da će isti sud donijeti iste presude - rekao je župan Varaždinske županije Radimir Čačić, dodajući da je ta presuda potvrdila i da su izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, na kojima je inzistirao potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, bile potpuno nepotrebne.

- U petak su donijete izmjene Zakona, no sada se definitivno potvrdilo ono na što već mjesecima upozoravam, a to je da taj Zakon nije bio potreban da bi Vlada platila dug za JPP i nastavila dalje plaćati svoje obveze – ustvrdio je Čačić.

Naime, u presudi Trgovačkog suda u Varaždinu se ističe da je Sporazum o sufinanciranju troškova najamnine za objekte izgrađene po modelu JPP-a od svibnja 2013. valjan te je sud naložio Republici Hrvatskoj da tužiteljima isplati dug s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama. Isti Sporazum je, također u svibnju 2013., s državom potpisala i Varaždinska županija. Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica novac potražuju za jednu školu i dvoranu, a Varaždinska županija za 32 škole i dvorane.

Prema tome, Država po osnovi JPP-a Županiji trenutno duguje gotovo 39 milijuna kuna. Od toga se 28,3 milijuna kuna odnosi na potraživanja od prosinca 2015. do 31. siječnja 2017., a 6,6 milijuna kuna iznose potraživanja u ovoj godini. Međutim, zakonske zatezne kamate samo za razdoblje do kraja 2017. iznose gotovo četiri milijuna kuna.

- Mi smo još prije osam mjeseci prihvatili nagodbu i bili spremni oprostiti kamate, no to sve će sad platiti građani ove države. A tko će odgovarati? Ljudi idu u zatvor zbog 20.000 kuna, kazneno ih se godini zbog putnih naloga. Tko će podnijeti ostavku zbog četiri milijuna kuna štete? – upitao je župan Čačić.

Među ostalim je istaknuo da se taj dug za JPP nije plaćao samo zato da bi se nanijela šteta građanima Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije.

- Stvari su sada potpuno jasne. Javno su pričali priče i tvrdili da će učiniti sve da se dug za JPP plati, ali su činili sve da ne plate ništa sve dok sud to ne naredi. Na temelju dosadašnjeg ponašanje potpredsjednika Vlade Predraga Štromara i ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, može se očekivati da će se žaliti na prvostupanjsku presudu Trgovačkog suda u Varaždinu. To znači da će kamate dalje teći te da će se dug i dalje povećavati. Sve će to građani Hrvatske platiti, a odgovarati neće nitko, kao ni dosad – naveo je Čačić, dodajući da se ipak nada da će cijela priča oko JPP-a napokon završiti.

- Nadam se da je sada dosta i da ćemo novac dobiti odmah jer je osiguran u državnom proračunu, što je prije godinu dana, kao i prije nekoliko dana potvrdio ministar financija – naveo je župan.

Naime, Predrag Štromar, aktualni potpredsjednik Vlade RH je kao tadašnji župan Varaždinske županije, u rujnu 2016. godine podnio prvu tužbu protiv države radi isplate duga. Tužba se odnosi na dospjela, a neplaćena potraživanja u razdoblju u šest mjeseci, uz prethodni pokušaj mirnog rješenja spora.

Na novinarsko pitanje vezano za prozivke HNS-a da zastupnik Reformista nije podržao u petak u Saboru izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, župan Čačić je odgovorio da oni podržavaju ona rješenja koja su prihvatljiva i od interesa za Varaždinsku županiju.

- Budući da Reformisti nisu u koaliciji s HDZ-om na nacionalnoj razini te da podržavaju samo zakonska rješenja koja su prihvatljiva i od interesa za Varaždinsku županiju, izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju nismo podržali zato što ozbiljno diskriminiraju učitelje s diplomama učiteljskih fakulteta. Sa stajališta povrata duga za JPP, izmjene Zakona su bile potpuno nepotrebne, što potvrđuje jučerašnja presuda koja je donesena na temelju starog Zakona – naveo je Čačić.

Dodao je i da je na Trgovačkom sudu u Varaždinu zadnje ročište po prvoj i drugoj tužbi Varaždinske županije održano u travnju. Županija je državi svaki mjesec dostavljala zahtjeve za plaćanje dijela od 55 posto za najamnine sukladno Sporazumu o sufinanciranju iz 2013. godine, no nisu podmirili ni kunu od prosinca 2015. godine.

Označeno u