Čačić: Aglomeracija stoji, prošao samo posao od 8,6 mil. kuna Štromarovog suradnika Kučiša Foto: Ivana Dreven

Čačić: Aglomeracija stoji, prošao samo posao od 8,6 mil. kuna Štromarovog suradnika Kučiša

| 9.12.2016. u 12:13h | Objavljeno u Aktualno

- Župan Štromar ostat će upamćen kao jedini župan u Hrvatskoj koji tijekom osam godina mandata nije uspio ne samo realizirati, već niti započeti nijedan jedini projekt. Jedino čemu možemo posvjedočiti kao građani Varaždinske županije, je činjenica da postoji kontinuitet velikih najava i nakon toga grčevitih traženja isprika i odgovornosti u svima drugima - rekao je Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - reformisti, na današnjoj konferenciji za medije, sazvane na temu odgovornosti za propuste u projektu Aglomeracije Varaždin.

Čačić je naglasio da je Štromar potpuno zakazao već kod izgradnje preostalih škola po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP) te dogradnji bolnice.

- Tema o kojoj smo slušali godinama, a s obzirom da se bliže lokalni izbori vjerojatno ćemo i dalje, je izgradnja bolnice za koju su ugovori potpisivani nebrojeno puta i s lijevim i s desnim vladama, a završila je tako da danas nitko ne zna kada će se i hoće li se uopće išta od toga realizirati. Jedina konstanta Štromarovih objava da veličina projekata raste odnosno da se balon obećanja napuhuje, ali zato meni alibija koji se pruža postaje sve oskudniji. Kod izgradnje škola alibi je bio da država ne prati projekte. Nakon što ih je država počela sufinancirati s 55 posto, ponovno se nije dogodilo ništa, kao niti kod bolnice koju država financira s 90 posto - rekao je Čačić, optuživši Štromara za nesposobnost i kod provođenja projekta Aglomeracije Varaždin.

- Aglomeracija je projekt od 800 milijuna kuna u kojem je osigurano i zagarantirano praćenje EU fondova i države s 95 posto. Nakon nekoliko godina i ponavljanja velikih najava, posebno naglašenih kod pretposljednjih i posljednjih parlamentarnih izbora, sada je potpuno jasno da je jedino što je Štromar uspio realizirati ugovor vrijednosti 8,6 milijuna kuna koji je povjerio svom dugogodišnjem suradniku i direktoru Županijske razvojne agencije AZRA-e - komentirao je Čačić dosad postignuto u ovom projektu.

- Županijska razvojna agencija mu je pritom omogućila i otpremninu od 84.000 kuna kao "start up" u osnivanju tvrtke koja sada od Varkoma preuzima poslove vrijednosti 8,6 milijuna kuna - naglasio je Čačić i spomenuo da je u Petrinji čitav posao oko tamošnje Aglomeracije odradila njihova komunalna tvrtka, i to za ukupno 6,4 milijuna kuna.

- Komunalno poduzeće u Petrinji samo je pripremilo projekt, prošlo sve instance RH i EU, prošlo sve natječaje, ugovorilo sve poslove i projekt je visokoj fazi realizacije, a zaposlenici koji su radili na projektu sada svoja znanja koriste i naplaćuju na drugim projektima. U Varaždinskoj županiji i Varkomu se taj posao u vrijednosti 8,6 mil. kuna dodijelio vanjskoj, privatnoj tvrtki Štromarovog, do jučer najbližeg suradnika Nikole Kučiša - oštar je bio Čačić i dodao da je naročito zanimljivo to što su, za razliku od Petrinje, svi natječaji u Varaždinskoj županiji pali, a neki nisu još niti raspisani.

- U cijelom projektu Aglomeracije od nekoliko faza koje uključuju izgradnju, nadzor i tek onda uslugu upravljanja projektom, "uspješno" je ugovoren samo ovaj posljednji. Tome u prilog najbolje govori činjenica da projekti preko 50 milijuna € za ostvarivanje sufinanciranja moraju dobiti potvrdu studije JASPERS-a kao stručnog tijela EU komisije, a Varaždinska županija i Varkom nisu realizirali niti tu prvu pretpostavku. Sve ovo jasno govori da će od cijelog projekta Aglomeracije građani platiti "usluge upravljanja" 8,6 mil. kako bi tvrtka HNS-ovca Kučiša upravljala ničim - zaključio je Čačić.

Predsjednik Reformista na kraju je pozvao "Štromara i ekipu" da javno objave konkretne podatke o provedbi projekta Aglomeracije.

- Koji natječaji, u kojim rokovima, tko odgovara da se to realizira, kad započinje gradnju, te kako i tko garantira da će se završiti u roku u kojem nećemo biti penalizirani i prisiljeni platiti i više od 100 milijuna kuna kazne jer nismo poštovali rokove koje je EU propisala - pitanja su na koja je Čačić javno od Štromara zatražio odgovore.