Bujica: Čačić u izbornu utrku - za razliku od drugih - ulazi čistih ruku i s rezultatima

vv | 30.3.2017. u 06:47h | Objavljeno u Aktualno


Veliki povratak na političku scenu, i to u sredini iz koje je potekao. Tako je Velimir Bujanec započeo razgovor u emisiji Bujica s predsjednikom Narodne stranke – reformisti Radimirom Čačićem, kojeg je proglasio favoritom u svibanjskim izboru za varaždinskog župana.

U uvodnom prilogu navedeni su rezultati ankete nepoznate agencije prema kojima Čačić dobiva u prvom krugu više od 40 posto glasova (53 u drugom), dok Predrag Štromar (HNS) 36 posto, a Alen Runac (HDZ) 26 posto.  Politički analitičar Davor Gjenero ustvrdio je kako „dečki“ u Varaždinskoj županiji znaju posao, ali nemaju dozu inventivnosti kao Čačić čiji ulazak u izbornu utrku je zanimljiv u svjetlu najavljivane decentralizacije.  Novinar Goran Malić dodao je kako je Čačić neusporedivo uspješniji od Ivana Vrdoljaka koji ima afere, iako su u Hrvatskoj gotovo svi pod istragama, dok je komentator Denis Kuljiš ustvrdio da nigdje u Europi ne bi mogla biti kandidat na izborima osoba koja je pod istragom zbog ugovora u vezi vjetroelektrana, kao što je predsjednik HNS-a. Kao najveću Čačićevu manu, Kuljiš je naveo kadroviranje, odnosno to što izabere ljude koji ga kasnije unište.

Uvodni prilog završio je tvrdnjom da Čačić u izbornu utrku - za razliku od drugih - ulazi čistih ruku i s rezultatima, kao i da Varaždinci s nestrpljenjem očekuju da preuzme Varaždinsku županiju.

Kao razlog uključivanja u izbornu utrku Čačić je naveo „bolesnu centralizaciju kod koje 90 posto svih poreznih prihoda ide državi, a ostatak svim ostalim jedinicama lokalne samouprave, pri čemu pet posto ide Gradu Zagrebu.

-U takvim okolnostima župan nema ovlasti za rad poslova koji iziskuju više vremena od 15 minuta dnevno. Ovlasti ima jedino u zdravstvu i obrazovanju, i to da preusmjeri decentralizirana sredstva koja stižu od države, ustvrdio je bivši varaždinski župan.

Dodao je da sada po prvi puta novac nije samo u Zagrebu, već i u EU fondovima.

-Neki su to počeli prepoznavati kao na primjer međimurski župan Matija Posavec. U Međimurju su povukli 200 milijuna. Po prvi puta dolazi do izražaja sposobnost i razumijevanje kako dobiti novce iz EU.  I tu je problem da Varaždinska županije nije dobila ništa, ustvrdio je Čačić dodavši da se neki teško mogu pogledati u zrcalo.
Pitajući što sada rade u Varaždinskoj  županiji, bivši varaždinski župan ukazao je da su tijekom njegovog mandata izgrađene 34 škole i dvorane, elektrifikacija, prvi put uveden besplatni prijevoz učenika i druge stvari, i to ne zato što mu je to dopustila funkcija i župana, već snaga da izvuče od države, pri čemu je imao odlučnu suradnja s Ivom Sanaderom, jedino što je potonji javno obećao praćenje JPP, ali do toga nije došlo.

Nakon što je voditelj ustvrdio da varaždinski župan „ima problema s DORH“ jer privatna konzultantska tvrtka dobiva poslove kraj AZRE i DAN-a, odnosno jer dobiva milijune za „fantomski posao aglomeracije“, Čačić je ustvrdio da je Varaždin već nekoliko godina u problema.

-Još od Čehoka imamo u Varaždinu afere, korupciju i dr. Varaždinska županija do sada, međutim,  nije imala afere, ali sada po pravi put i tu istražuje DORH. Čovjek iz HNS-a izravno dogovara cijene. Poslove na Aglomeraciji, gdje su štete već blizu milijun kuna, dobiva bivši direktor AZRE.  Iako bi u njegovom ugovoru trebala biti klauzula da ne može koristiti reference AZRE,  župan mu potpisuje dopuštenje da ih može koristiti, a onda mu daje poslove preko natječaja ili izravno kroz bagatelnu nabavu, rekao je Čačić koji je spomenuo i odlazak ravnateljice Doma umirovljenika, kao i rješenje prema kojem zamjenica ravnatelja OBV mora vratiti oko 160 tisuća kuna.

Voditelja je zanimalo je li i Vrdoljak među onima koji se teško mogu pogledati u zrcalo.  

- Ako se na staru godinu državna uprava potrudi potpisati ugovore s tvrtkama koje su profitirale stotine milijuna kuna – tu se nema što dodati. Kada bi naša državna uprava bila tako brza u interesu građana! Uostalom, bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić zatražio je s tim u vezi istragu, tim više što su te poslove dobile tvrtke koje uopće ne zadovoljavaju kriterije. Ovo što je javno isplivalo nije dobro i ja bih na tom mjestu ozbiljno razmislio kako se budim, rekao je Čačić.

Nakon što je voditelj ukazao da Vrdoljak kao uspjehe Milanovićeve vlade naveo rješenje problema brodogradnje, autoceste i POS,  Čačić je rekao da to s Vrdoljakom nema ništa, a malo i s vladom.

-Zoranu sam rekao da je njegova vlada najgora vlada u Hrvatskoj. On se s time, naravno, nije složio. Radilo se dok smo bili Linić i ja.  Brodogradnja je složena, ali kakve veze to ima s Vrdoljakom? Netko je to riješio, ali to nema veze s Vladom, već sa mnom . O autocestama neću ni govoriti jer to ima veze s Račanovom vladom. Kasnije je cijena skočila dva puta i rokovi četiri puta su produljeni.  Moj model autoceste je zadržan, a druga je stvar što je ušao kriminal. I POS je već 15 godina živ. POS ide i u Zagrebu jer ima jako povoljne uvjete kreditiranja. Ali ni to nema veze s Vrdoljakom, ustvrdio je Čačić.

Na upit kako to da se odluka u vezi OIE, odnosno vjetroelektrana teška 15 milijardi kuna donosi na zadnjoj sjednici Vlade, Čačić je rekao da u to nije bio uključen samo Vrdoljak i ministarstvo, već tu je i Vlada pa i dio Sabora.

-Radili su štetu, a to mi sve to danas plaćamo. Vrdoljak veli da HEP ima dvije milijarde dobiti, a kod mene je došla HDZ-ova uprava i rekla da će završiti s minusom od milijarde. Bile su dvije godine sušne, pa smo puno kupovali, a prodavali jeftinije. Stoga smo povećali cijenu za 23 posto i to je dovelo do dobiti. Trebao je netko tada preuzeti za to odgovornost, ustvrdio je Čačić dodajući da aktualna vlada glumi da nitko neće platiti poskupljenje plina, a sve kako bi se kupili glasovi.

Ukazao  je da danas „više nitko ne govori o INA-i, energetici..“.

- Nemate niti jednu odluku ni akciju. Zaustavljene je Plomin C, a što ima veze s cijenom energenata.
Sada imate direktan udar na gospodarstvo. Rumunji su nas dostigli, Bugari su tu. A mi smo zadnji.
U drugim zemljama imaju snage donositi odluke, a ne samo kupovati glasove. Odluke se boje potpisati prije svega oni koji imaju nečistu savjest, a nakon njih boje se politički paraziti, ustvrdio je Čačić te napomenuo da su potonji bili dobri kao drugi i treći u vlasti, ali kad su postali bitni politički faktori od njih se ne možete ništa dobiti jer ne žele preuzeti odgovornost

Govoreći o slučaju Agrokor, ustvrdio je da Vlada mora preuzeti odgovornost.

-Nije samo ova vlada kriva da se dugo nije na isti način tretirao Agrokor kao većina drugih kompanija. Hrvatska je država puno gledala kroz prste pa sada i dobavljači imaju probleme. Sada se ide s lex Agrokorom. Nemam ništa ni protiv toga. Zadržimo proizvodnje, minimalizirajmo štete.  Država se mora uključit, ali ne da štitimo pojedinca, rekao je Čačić koji se osvrnuo i na kandidate na izborima u Zagrebu,  spornim troškovima obnove u Gunji i dr.