Bruno Hranić Foto: Općina Vidovec

Bruno Hranić na sastanku EuroNest-a prezentirao svoje mišljenje o "Energetskoj uniji i čistoj energiji"

M.N./Varaždinske vijesti | 31.1.2019. u 16:15h | Objavljeno u Aktualno

Općinski načelnik i član Europskog odbora regija Bruno Hranić sudjelovao je jučer na sastanku Odbora za energetiku EuroNest-a u Europskom parlamentu s prezentacijom svojeg mišljenja "Energetska unija i čista energija" koje je usvojeno na 124. plenarnoj sjednici Odbora regija 2017. godine.

EuroNest je parlamentarna skupština zadužena za promicanje političkih i gospodarskih odnosa između Europske unije i zemalja Istočnog partnerstva koja je s radom započela u svibnju 2011. Ciljevi uspostave međuparlamentarnog foruma bili su promicanje multilateralnog parlamentarnog dijaloga, međuljudski kontakti (posebno za mlade) i vrijednosti EU-a o funkcioniranju demokracije. Svrha je također bila baviti se temama kao što su energija, trgovina, okoliš i približavanje zakonima i standardima EU-a.

U svojoj prezentaciji, Hranić je podržao nastojanja Europske komisije da stavi energetsku efikasnost na prvo mjesto prioriteta, postigne globalno vodstvo u obnovljivim izvorima energije i pruži poštene uvjete za sve potrošače. Naglasio je i istaknuo važnu ulogu lokalnih i regionalnih vlasti u pružanju strateškog vodstva na razini najbližoj potrošačima, upravljanju decentraliziranom proizvodnjom energije, poticanju odgovarajućih uvjeta za ulaganje, kao i povezivanju energetskih i klimatskih politika sa stambenim politikama, politikama energetskog siromaštva, prometa, ekonomskog razvoja te korištenja zemljišta ili prostornog planiranja.