Batinić zatražio stanku u Saboru zbog nepoštivanja obveza države prema Varaždinskoj županiji Foto: HNS

Batinić zatražio stanku u Saboru zbog nepoštivanja obveza države prema Varaždinskoj županiji

V.M./Varaždinske vijesti | 26.10.2016. u 11:54h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik Milorad Batinić (HNS) zatražio je danas u ime Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a stanku uoči sjednice Hrvatskog sabora.

Stanku je zatražio zbog nepoštivanja obveza države prema Varaždinskoj županiji. Riječ je o gotovo 11 milijuna kuna koje je država dužna podmiriti Varaždinskoj županiji prema Sporazumu za sufinanciranje troškova najamnine školskih objekata izgrađenih po modelu JPP-a, koji se ne poštuje. Stoga je Batinić upitao kakvu poruku Vlada šalje građanima Sjevera.

- Radi li se o tome da je bivša Vlada HDZ-a i MOST-a željela obrisati Sjever Hrvatske? Kakva se to poruka šalje građanima na Sjeveru Hrvatske – upitao je Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a, pritom navodeći kako se nada da nova Vlada Andreja Plenkovića neće slijediti takve primjere.

Podsjetio je kako su sredstva namijenjena za sufinanciranje troškova najamnine školskih objekata izgrađenih po modelu javno-privatnog partnerstva, a na što se država obvezala Sporazumom, jednostavno izbrisana iz državnog Proračuna.

- Ukoliko se pogreška ne ispravi i država ne preuzme obveze, sav teret će pasti na Županiju, odnosno gradove i općine. To će na kraju dovesti do velikih problema i nemogućnosti funkcioniranja regionalnih samouprava, što bi moglo dovesti do njihovog gašenja – rekao je Batinić.

- Želi li se poslati poruka stranim investitorima koji žele doći ulagati u Hrvatsku da smo država koja ne ispunjava obveze prema ugovorima i sporazumima? Vjerujem da se ne želi i ovom prilikom apeliram na novog premijera Plenkovića te na ministra finacija i ministra obrazovanja da žurno reagiraju kako bi se podmirila dugovanja države i sredstva ponovo uvrstila u državni proračun – apelirao je Batinić.

Po modelu JPP-a u Varaždinskoj županiji izgrađeno je 10 sportskih dvorana te dograđene i izgrađene 22 škole.

Godišnji najam iznosi 27.200.000,00 kuna, a država, prema Sporazumu, treba sufinancirati s 55% odnosno 15.000.000,00 kuna.

Na dan 25.10.2016. iznos duga države prema Varaždinskoj županiji je 10.923.731,67 kn. Zadnji zahtjevi koji su im dostavljeni odnose se na najam za mjesec rujan 2016.

Sredstva u 2016. godini nisu bila osigurana, a bila su planirana u Projekciji proračuna za 2016. i 2017. godinu kod donošenja Državnog proračuna za 2015. godinu pod nazivom aktivnosti: PREUZIMANJE OBVEZA ZA PROJEKTE JAVNO PRIVATNOG PARTNERSTVA U VARAŽDINSKOJ I KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKOJ ŽUPANIJI u iznosima po godinama od 21.443.395 kuna.

Ministarstvo je isto takav Sporazum potpisalo s Koprivničko-križevačkom županijom i gradom Koprivnicom.

- Molimo da se navedena aktivnost s odgovarajućim iznosom kod rebalansa Državnog proračuna za 2016. godinu uvrsti u Proračun kako bi ispunjavale Sporazumima preuzete obveze prema Varaždinskoj županiji kao i Koprivničko-križevačkoj županiji – rekao je Batinić.