Batinić: Stričak iznosi neistine na štetu sve djece i mladih

Varaždinske vijesti | 10.6.2016. u 17:31h | Objavljeno u Aktualno

Između saborskih zastupnika iz Varaždinske županije, Milorada Batinića (HNS) i Anđelka Stričaka (HDZ) danas je u Saboru „zaiskrilo“ na temu sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca.

Priopćenje pristiglo iz HNS-a prenosimo u cijelosti.

Hrvatska narodna stranka – Liberalni demokrati Varaždinske županije izražava čuđenje zbog današnjeg istupa HDZ-ovog Anđelka Stričaka, koji je iskoristio poziciju saborskog zastupnika za iznošenje neistina, a na štetu sve djece i mladih u Republici Hrvatskoj.

Osim toga, čudi i da se Anđelko Stričak sad protivi sufinaciranju prijevoza koje je ukinula ova Vlada, iako je upravo nastavak sufinanciranja prijevoza za srednjoškolce u iznosu od 75 posto od strane Vlade jedno od predizbornih obećanja i temelj dogovora između Mosta i Domoljubne koalicije. (Dokument dostupan na službenoj internetskoj stranici HDZ-a pod nazivom ''Odgovori Domoljubne koalicije na reformske prijedloge Mosta nezavisnih lista'', str 111.)

U namjeri da skupi pokoji politički bod, predsjednik HDZ-a Varaždinske županije optužio je HNS ''da smo zlorabili djecu'' (Prema konvenciji o pravima djeteta, djeca imaju prava na slobodu udruživanja i slobodu mirnog okupljanja) na jučerašnjem mirnom okupljanju u Varaždinu, koje je organizirano kako bi se upozorilo na problematiku vezanu za prijevoz srednjoškolaca. Također, Stričak optužuje da su se organizatori skrivali.

- Skup je bio legalno i legitimno prijavljen, održao se na javnoj površini i organizirali su ga Mladi HNS-a Varaždinske županije – odgovorio je na neutemeljene prozivke Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a te još jednom pročitao poruke mladih s jučerašnjeg prosvjeda:

Ministre Šustar javite se!

Ministre, zašto je jednosmjerna karta do Njemačke jeftinija od školske?

Želimo autobusom u školu, a ne u Njemačku!

Naši roditelji nemaju 1300 kuna za mjesečne karte!

Zemlja znanja, a ne kameno doba

Želimo zemlju jednakih šansi za sve

Imamo pravo na obrazovanje!

Ministre Šustar javite se, zašto je jednosmjerna karta za Njemačku jeftinija od školske

- Ne vidim što je u tome sporno. Skup su, kao što sam već rekao, organizirali Mladi HNS-a, a i da se netko skrivao valjda ga ne bi bilo na fotografijama s kojima gospodin Stričak maše – nastavio je Milorad Batinić te istaknuo kako je jučerašnji prosvjed održan u u interesu sve djece u Republici Hrvatskoj. Rekao je da, ako se netko skriva, onda je to HDZ koji je u predizbornim obećanjima imao i sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca.

- Žao mi je što na jučerašnjem skupu nisam zatekao gospodina Stričaka, očekivao sam ga tamo kad već zbog stranačke stege nije prihvatio HNS-ove amandmane vezane za prijevoz srednjoškolaca i kad već u klubu zastupnika HDZ-a nije potaknuo raspravu o prijevozu srednjoškolaca.

Bojim se da zbog ukidanja prijevoza mnogi neće djecu upisivati u srednje škole ili će se mnoge obitelji dovesti na rub siromaštva. Umjesto da se uvede obavezno srednjoškolsko obrazovanje, što onda podrazumijeva i da se djeci financijski omogući dolazak do škole, mi se vraćamo u prošlost. Obrazovanje će nažalost postati luksuz – rekao je Milorad Batinić.

HNS poziva premijera Tihomira Oreškovića, potpredsjednike Vlade i ministra obrazovanja Predraga Šustara da osiguraju sredstva za prijevoz učenika u novoj školskoj godini i da to naprave svakako prije nego što se raspadne ova Vlada!

Podsjećamo:

- Vlada u proračunu još uvijek nije osigurala sredstva za prijevoz učenika već su školama naložili da pribave OIB-e od učenika i osoba iz njihovih kućanstava kako bi se izračunao cenzus.

- No, postoji opasnost da to neće biti tako skoro riješeno i do rujna se ništa neće znati

- Cijene karata u Varaždinskoj županiji - autobus je između 650 i 1.300 kuna mjesečno, dok je cijena karte vlaka od 200 do 300 kuna

- Vraćamo se u prošlost, prije nego se započelo sa sufinanciranjem prijevoza čak 30 posto mladih nije upisivalo srednju školu (prije 2005.godine)

- Država je do sad sufinancirala 75 posto troškova za prijevoz učenika, te troškove neće moći pokriti ni Županije, kao ni Gradovi i Općine. Zakon o fiskalnoj odgovornosti svim načelnicima, gradonačelnicima i županima nalaže da, ukoliko nemaju sredstva, ne smiju stvarati nove obaveze

Vezana vijest:

Stričak u Saboru: HNS je na prosvjedu zlorabio djecu