Marijan Škvarić, Milorad Batinić i Damir Šprem

Batinić o hitnoj u Ivancu: Zašto župan ne reagira kada su u pitanju HNS-ove sredine?

M.P./Varaždinske vijesti | 8.1.2018. u 11:08h | Objavljeno u Aktualno

(Ne)postojanje ambulante Hitne medicinske pomoći u Ivancu, osnivanje Savjeta župana s načelnicima i gradonačelnicima te Savjeta župana s predsjednicima Vijeća mjesnih odbora, ali i teritorijalni ustroj matičnih ureda bile su teme na koje su se na jutrošnjoj pressici za medije osvrnuli HNS-ovi Milorad Batinić, Marijan Škvarić i Damir Šprem.

Ivanečki je gradonačelnik ukazao kako ni tri mjeseca, otkako je ukazano na taj problem, nije riješeno pitanje Hitne medicinske pomoći u gradu Ivancu.

Podsjetimo, uz mobilni tim, od 2011. godine u Ivancu je bilo organizirano i dežurstvo medicinskog tehničara i medicinske sestre u ambulanti, no ono je ukinuto u rujnu 2017. godine. Ukoliko mobilni tim izađe na intervenciju, eventualnog pacijenta s hitnim slučajem tako trenutno nitko ne može dočekati u ambulanti.

- To je bio nadstandard koji je financirala Županija. Tome području gravitira 37.000 stanovnika, a na to je na sastanku sredinom listopada ukazano i ministru zdravstva Milanu Kujundžiću te je dogovoreno da se nađe rješenje za Hitnu medicinsku pomoć u Ivancu. Međutim, prošla su tri mjeseca i nema nikakve rekacije, ni od Doma zdravlja niti od Hitne medicinske pomoći Varaždinske županije - ukazao je Batinić dodavši da postoje financijska sredstva za ponovno formiranje ambulante u Ivancu.

Cilj im je, dodao je, briga za građane, a što se ne može reći za župana, odnosno županijske institucije.

- Je li u pitanju nesposobnost ili cijela priča ima političku pozadinu? Zašto župan ne reagira kada su u pitanju HNS-ove sredine? Ili se radi o "nehtijenju" da se nešto napravi - naglasio je Batinić, dok je njegov kolega Šprem, inače načelnik Općine Maruševec, rekao kako su od Ministarstva uprave dobili tumačenje kako je odluka o osnivanju Savjeta župana s načelnicima i gradonačelnicima zakonita, no odluka o osnivanju Savjeta župana s predsjednicima Vijeća mjesnih odbora nije.

- Mišljenje ministarstva je da se tim savjetom ulazi u ingerenciju općina i gradova jer su VMO u njihovoj ingerenciji - istaknuo je Šprem dodavši kako HNS-ovi predsjednici VMO tako nisu nazočili jučerašnjem sastanku župana s predsjednicima VMO.

No, HNS-ovci najavljuju kako će se njihovi načelnici i gradonačelnici odazivati sastancima sa županom pritom istaknuvši kako je neobično što župan inzistira da sastancima nazoče isključivo načelnici i gradonačelnici, ali ne i njihovi zamjenici.

- Ako se ne varam, čak je rekao da mu je ispod časti da se nalazi sa zamjenicima. No, ako je tako, onda želimo reciprocitet. Nemamo ništa protiv da sastancima nazoče zamjenici župana, ali zašto onda dolaze posebni savjetnici? - pitao se lepoglavski gradonačelnik Škvarić.

On je prilikom pressice ujedno ukazao kako je postojala bojazan da pojedine sredine, poput Lepoglave, Cestice, Klenovnika i Brezničkog Huma, ostanu bez matičnih ureda.

- Međutim, sastali smo se s predstojnicom Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji te izrazili nezadovoljstvo tim prijedlogom. Krajem prošle godine, odnosno početkom ove dobili smo obavijest kako ostaje postojeće teritorijalno ustrojstvo odjela, odnosno da nećemo izgubiti matične urede - naglasio je Škvarić.