Županija obilježila Svjetski dan učitelja: Pametno društvo obrazovanje stavlja kao prioritet Foto: Varaždinska županija

Županija obilježila Svjetski dan učitelja: Pametno društvo obrazovanje stavlja kao prioritet

Varaždinske vijesti | 30.9.2018. u 07:53h | Objavljeno u Društvo

Povodom Svjetskog dana učitelja koji se obilježava 5. listopada, 28. rujna, u Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu održana je prigodna svečanost te podjela zahvalnica svim djelatnicima koji odlaze u zasluženu mirovinu.

Taj dan proglasio je UNESCO još 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Obilježavanju su prisustvovali župan Varaždinske županije Radimir Čačić, njegov zamjenik Tomislav Paljak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek te veliki broj ravnatelja osnovnih i srednjih škola s područja Županije.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić iskazao je zahvalnost svim 67 djelatnicima koji su ove godine otišli u mirovinu, naglasivši pritom kako je rad u prosvjeti jedno od najplemenitijih, ako ne i najplemenitije zanimanje.

- Pametno društvo obrazovanje stavlja kao prioritet, a za Varaždinsku županiju obrazovanje je jedan od dva apsolutna prioriteta. Mi vodimo računa o cijelom obrazovnom sustavu, a ključni doprinos za razvoj tog sustava je sasvim sigurno rad naših nastavnika, učitelja, profesora, odgajatelja, a i drugog osoblja u svim tim školama koji daju svoj doprinos. Kada svi zajedno sudjelujemo na zajedničkom zadatku podizanja kvalitete obrazovanja, rezultati su neupitni. - rekao je župan.

Objekti, oprema i ljudi važan su faktor za napredak obrazovanja i to su inicijative na kojima Varaždinska županija radi. U ovom mandatu energetska obnova ukupno 22 škole vrijednosti preko 65 milijuna kuna, projekt ranog učenja informatike od 1. razreda osnovne škole, osiguravanje udžbenika, a što se tiče prehrane djece ove godine Varaždinska županija osigurati će novce za 25%-30% obroka za djecu u riziku od siromaštva te razvoj cjelodnevnog boravka u kojeg se do sada uključilo 60% škola. Također, župan Čačić osvrnuo se na izvrsnost, te podsjetio na današnji početak specijalizacije edukatora od strane nizozemskog sveučilišta , a educirati će devet edukatora s područja Varaždinske županije, ali i Zagreba i Trogira.

- Rad s djecom, pozitivna energija, entuzijazam, ljubav prema drugom čovjeku, a naročito prema djeci, uvjeti su za kvalitetno obavljanje ovog posla. Prenošenje svojih znanja i iskustava na ove mlade ljude je nešto najplemenitije što se može dati i ja im na tome čestitam. – poručio je župan svim učiteljima, nastavnicima i profesorima.

U ime svim djelatnika koji odlaze u mirovinu, prisutnima se obratio Čiril Ćoh, profesor filozofije i logike na Prvoj gimnaziji Varaždin, koji odlazi u mirovinu nakon 39 godina radnog staža.

- Ovaj posao mogu raditi, kako kaže župan, samo djeca, velika djeca. Samo se velika djeca mogu upustiti u ovako veliku avanturu kao što je učiteljski poziv. Poziv da se znanje ističe i širi, produbljuje i uzvisuje da bismo bili sretni – naglasio je Ćoh.

Nakon prigodnih govora, umirovljenim djelatnicima podijeljene su prigodne zahvalnice, a zamjenik župana Tomislav Paljak uručio im je i prigodne poklone te im poželio mnogo lijepih i mirnih godina u mirovini.