Župan Štromar učenicima Elektrostrojarske predavao o Europskoj uniji

V.V. | 9.5.2017. u 20:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Povodom obilježavanja Dana Europe u Elektrostrojarskoj školi Varaždin župan Varaždinske županije Predrag Štromar održao je učenicima predavanje na temu „Suradnja EU s lokalnom samoupravom“.

Naime, Elektrostrojarska škola Varaždin jedna je od 14 škola u Hrvatskoj koje su izabrane u program-projekt „Škola ambasador Europskog parlamenta“, kojem je cilj podizanje razine osviještenosti među mladima o Europi kroz aktivno učenje o njoj.

U prisustvu ravnatelja Elektrostrojarske škole Varaždin Igora Kosa župan Predrag Štromar upoznao je učenike s osobitostima Europske unije, njenim institucijama kao što su Europski parlament, Europska komisija, Europsko vijeće i drugi, ali i Odbor regija u kojem je župan Štromar član.

090517 EU predavanje 3

- Ja sam optimist što se tiče budućnosti Europske unije, osim što će nakon izlaska Velike Britanije Unija imati 27 članica, ali to neće izazvati puno problema za samu Uniju. Svjedoci smo kako otkad je Hrvatska članica Europske unije naša gospodarstva rastu. U Varaždinskoj županiji tvrtke proizvode za EU tržište jer nam se otvorio prostor pa robu i usluge možemo lakše prodavati – istaknuo je župan Štromar te čestitao svim učenicima Dan Europe.

Voditeljica projekta „Škola ambasador Europskog parlamenta“ u Elektrostrojarskoj školi Varaždin prof. Višnja Kranjčec-Strahl objasnila je kako Program omogućuje učenicima, nastavnicima i svim zainteresiranim upoznavanje, informiranje o Europskoj uniji, a posebno o demokratskim ovlastima Europskog parlamenta u donošenju odluka važnih za sve građane EU.

090517 EU predavanje 5

 

U sklopu programa razrađuju se nastavni moduli namijenjeni srednjim školama. Cilj je Programa razviti svijest o parlamentarnoj demokraciji te o Europskom parlamentu, čije članove biraju građani i koji predstavljaju njihov izravni glas u europskim institucijama, upoznavanje s pojmom građanstva EU i pravima, te načinima sudjelovanja u demokratskom životu Europe, kao i Republike Hrvatske.

Osim širenja znanja o Europi, škole koje sudjeluju u programu imaju priliku temeljem svoje aktivne uloge učenika, nastavnika kao i svih zainteresiranih dobiti certifikat Škola ambasador Europskog parlamenta.

Uz brojne učenike i profesore predavanju je prisustvovao i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.