Znanstveni skup: Istraživanja pokazala da su djeci najvažniji odnosi u obitelji

J.Š./Varaždinske vijesti | 27.9.2018. u 17:13h | Objavljeno u Društvo

S ciljem da se obrade aktualne teme, ali i da se osim istraživanja utjecaja negativnih sadržaja na djecu i mlade napravi i istraživanje o tome kako dobrobiti utječu na djecu i mlade, odnosno koliko sreća, dobri odnosi s roditeljima, prijateljima i ostalim akterima u okolini utječu na djecu i mlade, Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu i Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar" - Područni centar Varaždin, danas su organizirali znanstveni skup "Dobrobit djece i mladih" u multimedijskoj dvorani palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin.

Skup je otvorila prof.dr.sc. Andreja Brajša-Žganec, znanstvena savjetnica s Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" predavanjem "Djeca i mladi iz sjeverozapadne Hrvatske o domenama dobrobiti" koja je rekla da su djeca i mladi naglasili da nije u redu što ih roditelji slušaju samo kada imaju probleme već da bi ih trebali slušati kada su u pitanju i pozitivne stvari.

- Prvenstveno djeca i mladi dobrobit definiraju uz obitelj, prijatelje, školu uz materijalna stanja, ali pri tome su im najvažniji odnosi u obitelji, u školi i odnosi s prijateljima. Pitali smo mlade slušaju li ih i koliko roditelji, bi li htjeli da ih više čuju, više ili manje nego što je sada prisutno. Većina djece kaže da ih roditelji nekad slušaju, ali da bi htjeli da ih puno više slušaju. Jedna nam je djevojčica izjavila da kad dobije peticu, nitko je ništa ne pita, a kada dobije dvojku mora detaljno obrazlagati zašto je dobila manju ocjenu, Istaknula je da bi htjela da roditelji s njom razgovaraju i kada je sretna, a ne samo kada ima probleme - objašnjava sugovornica Brajša-Žganec, dodajući da su djeca općenito u Hrvatskoj i u drugim europskim zemljama u kojima je isto istraživanje provedeno rekla da bi htjeli da ih se više čuje.

S druge strane, o ekonomskim teškoćama u obitelji i njihovu utjecaju na dobrobit djece govorila je profesorica Marina Merkaš sa Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

- Rezultati su pokazali da ekonomske teškoće vrlo nepovoljno i štetno djeluju na razvoj dobrobiti djece. Djeca koja odrastaju u uvjetima gdje obitelj nema dovoljno financijskih sredstava za život, gdje se događaju poteškoće raznih vrsta od, recimo, nemogućnosti plaćanja računa, se ne osjećaju dobro, često su i tjeskobni, imaju poteškoće u školi, u odnosima s vršnjacima, u odnosima s roditeljima - navodi Merkaš.

Dodaje da su to empirijski podaci koji potvrđuju da se ti procesi štetnog utjecaja ekonomskih teškoća na razvoj dobrobiti djece događaju u Hrvatskoj.

- Trebam naglasiti da moramo djelovati i trebali bismo djelovati kako bismo djeci koja odrastaju u takvim uvjetima osigurali što bolje uvjete za rast i razvoj jer je potvrđeno da se nepovoljan štetni utjecaj prenosi s generacije na generaciju, a druga je stvar da je potrebna suradnja različitih aktera u društvu da bi se pomoglo takvim obiteljima koja se suočavaju s ekonomskim teškoćama - dodaje Merkaš.

Inače, predstavljena predavanja s današnjeg znanstvenog skupa u palači Herzer bit će tiskana u časopisu Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar". 

Označeno u