Zdravlje u bojama: Učenici iz 12-ak škola oduševljeno pripremaju zdrave slatke obroke

I.D./Varaždinske vijesti | 17.4.2019. u 20:10h | Objavljeno u Društvo

Tijekom ove školske godine u osnovnim školama Varaždinske županije provodi se projekt "Zdravlje u bojama". Nositelji projekta su učenici zanimanja tehničar nutricionist Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, s voditeljicom prof. Karmen Kokot.

Projekt "Zdravlje u bojama" nastavak je prošlogodišnjeg projekta "Srcem i znanjem do zdravlja" koji je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva nagradila priznanjem i plaketom Otisak srca za najbolji inovativni model volonterstva učenika srednjih škola u lokalnoj zajednici. Budući da se projekt provodio samo u drugom polugodištu prošle školske godine, bilo je obuhvaćeno 15-ak osnovnih škola Varaždinske županije, a zbog interesa ostalih škola koje nisu bile obuhvaćene projektom "Srcem i znanjem do zdravlja", aktivnosti su nastavljene u projektu "Zdravlje u bojama". Projekt je podržala Varaždinska županija, a ove školske godine u projekt je uključeno 12-ak škola.

Budući da je kod djece jedan od glavnih uzroka pretilosti prekomjerna konzumacija hrane bogate rafiniranim šećerom, radionice "Zdravlje u bojama" usmjerene su na pripremu slatkih obroka bez dodatka rafiniranog šećera, odnosno zaslađivanju hrane "zdravijim" izborom kao što su voće, med i slično, dajući prednost hrani lokalnog podrijetla. U sklopu projekta izrađena je i brošura s receptima i nutricionističkim savjetima koju djeca dobivaju na radionicama i koja bi ih trebala potaknuti da i kod kuće, zajedno s ukućanima, na zabavan način sami pripremaju "zdrave" obroke.

- Radionice se provode u četvrtim razredima osnovnih škola jer je, prema istraživanjima, upravo doba predadolescencije najpogodnije doba za učenje i usvajanje pravilnih prehrambenih navika. Učenici zanimanja tehničar nutricionist sudjeluju u radionicama u ulozi edukatora, što također doprinosi razvoju njihovih strukovnih kompetencija - naglasila je prof. Karmen Kokot.

zdravlje_u_bojama_1.jpg

zdravlje_u_bojama_2.jpg

zdravlje_u_bojama_3.jpg

zdravlje_u_bojama_4.jpg

zdravlje_u_bojama_6.jpg

zdravlje_u_bojama_8.jpg