Završio projekt "Stepenica više u poljoprivredi" Srednje škole "Arboretum Opeka"

J.Š./Varaždinske vijesti | 23.11.2016. u 19:04h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Srednja škola "Arboretum Opeka" sa svojim partnerom, Poljoprivrednom školom iz Zagreba, završava projekt „Stepenica više u poljoprivredi“.

-Projektom smo omogućili kadrovske i materijalne uvjete za provedbu novih programa - rečeno je na konferenciji koja se održala u četvrtak, 17. studenoga u prostorijama Srednje škole "Arboretum Opeka“.

Projektom su se unaprijedile kompetencije strukovnih nastavnika obiju škola, a kupljena je i oprema koja je bila neophodna za provedbu pilot programa osposobljavanja.

U sklopu projekta izrađena je analiza tržišta, a ti rezultati bili su podloga za izradu dva nova programa osposobljavanja odraslih: voditelja/icu agroturističkog gospodarstva i proizvođač/ica i prerađivač/ica ljekovitog i aromatičnog bilja.

Novi programi temeljeni su na znanjima, vještinama, ishodima učenja usklađenim sa zahtjevima Europske unije i Hrvatskog kvalifikacijskog okvira te standardima kvalifikacija i zanimanja.

-U programe osposobljavanja upisano je ukupno 40 polaznika u suradnji sa HZZ – om i Poljoprivrednom savjetodavnom službom -rečeno je na konferenciji.

Također u program su upisane i nezaposlene osobe koje se bave poljoprivredom ili imaju vlastito obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, vlasnici poljoprivrednih gospodarstava koji teže razvoju agroturizma, prodaji i promociji vlastitih proizvoda, budući poljoprivredni proizvođači koji su željeli steći relevantne kompetencije u navedenim djelatnostima, biti konkurentniji na tržištu rada.

Projekt "Stepenica više u poljoprivredi" sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013., sheme za dodjelu bespovratnih sredstava – Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih – faza II. Vrijednost projekta je 734.998,87 kn, od čega 698.248,93 kn ili 95% predstavlja financijsku potporu Europske Unije.