Brojni mališani na 13. Ljetnim filmskim radionicama u Vanimi

V.V. | 3.7.2017. u 08:16h | Objavljeno u Društvo

Od 26. do 30. lipnja 2017. godine ​u prostorijama udruge VANIMA u Varaždinu tridesetero djece i mladih u dobi od 7 do 15 godina sudjelovalo je u Ljetnim filmskim radionicama koje su održavaju trinaestu godinu za redom. Održane su dvije radionice animiranog filma, te radionica o osnovama drona i montaže.

Voditeljice VANIME Ana Sever i Dubravka Kalinić Lebinec s najmlađim su polaznicima radile na temu vode, a djeca su eksperimentirala akvarelom i temperama, te crtanjem na staklu. Druga grupa radila je stop animaciju drvenim predmetima. Ovoj je radionici pomogao Matija Bobek inače poznat Varaždincima svojim projektom „Kao prvo zagonetno drvo“ kojim najmlađima želi približiti prirodni materijal drva s kojim izrađuje didaktičke igračke, koje su ovog puta poslužile za izradu kratkih animacija. Zadnju godinu popularni dronovi zainteresirali su treću grupu polaznika na radionicu u kojoj im je ekipa „Awesome Drone Videos“ pokušala približiti tehniku i zakone snimanja dronom, te su uz probne letove naučili montirati video.

- Zadovoljni smo odazivom djece i mladih na naše filmske radionice. Iako je VANIMI animacija u fokusu rada, uvijek se trudimo ponuditi polaznicima i druge radionice, a sve u svrhu razvoja audiovizualne djelatnosti na području grada Varaždina. Nažalost bilo je mnogo zainteresiranih koji nisu mogli sudjelovati u radionicama zbog ograničenog broja mjesta, no to nam je s druge strane motivacija za organiziranjem radionica ubuduće. – rekao je tajnik udruge Hrvoje Selec

Projekcija nastalih filmova s radionica, ali i s VAFI festivala te godišnje VANIMINE produkcije bit će organizirana na jesen prije upisa novih članova u redovne godišnje grupe. Program financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Grad Varaždin, a za polaznike je bio besplatan.

Označeno u